Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Potvrđeno: Bh. građani definitivno putuju u Hrvatsku s pasošem, a evo gdje sve mogu preći granicu…

Preporučeno

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo Izvješće o obavljenim pregovorima za zaključivanje Ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima i, s tim u vezi, utvrdilo prijedlog ovog ugovora

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo Izvješće o obavljenim pregovorima za zaključivanje Ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima i, s tim u vezi, utvrdilo prijedlog ovog ugovora.
Zaključeno je da Ministarstvo sigurnosti dostavi prijedlog ugovora Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Sukladno ugovoru, na zajedničkoj državnoj granici između BiH i RH određeni su sljedeći granični prijelazi: za međunarodni cestovni promet putnika i roba koje, sukladno zakonodavstvima ugovornih strana, podliježu inspekcijskim kontrolama prilikom prijevoza preko zajednicke državne granice: 1. Stara Gradiška; Gradiška 2. Nova Sela; Bijača. Granični prijelazi za međunarodni cestovni promet putnika i roba te za promet voća i povrća, koje sukladno zakonodavstvima ugovornih strana, podliježe kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti prilikom prijevoza preko zajedničke državne granice, a to su: 1 Županja Orašje 2. Ličko Petrovo Selo; Izačić 3. Vinjani Donji; Gorica 4. Gornji Brgat; Ivanica.

Upravo se čita:  Poznato kad kreće isplata uvećanih penzija u FBiH: Evo koliko sada iznose

Ugovorom su određeni i granični prijelazi za međunarodni promet putnika i roba i to za cestovni promet, za željeznički promet, kao i stalni granični prijelazi za pogranični promet.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojilo Izvješće o obavljenim pregovorima za zaključivanje Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o pograničnom prometu i, s tim u vezi, utvrdilo prijedlog ovog sporazuma.

Zaključeno je da Ministarstvo sigurnosti dostavi prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Ovim se sporazumom uspostavlja pogranični režim, odnosno sustav pravila kojima se ureduje pogranični promet u pograničnom području između BiH i Republike Hrvatske.

Stanovnici pograničnog područja smiju, sukladno pravilima pograničnog režima, te ako ne postoji zabrana ili ograničenje predviđeno zakonodavstvom stranaka sporazuma, prelaziti zajedničku državnu granicu, pod uvjetom da: predoče pograničnu propusnicu; nisu osobe koje se smatraju prijetnjom za javni poredak, unutarnju sigurnost, javno zdravstvo ili međunarodne odnose Republike Hrvatske, odnosno BiH i bilo koje države članice Europske unije, da protiv njih nije izdano upozorenje u bazama podataka stranaka sporazuma za odbijanje njihova ulaska zbog prije naznačenih razloga ili da protiv njih nije izdano upozorenje u šengenskom informacijskom sustavu za odbijanje njihova ulaska na područje Europske unije zbog istih razloga.

Upravo se čita:  Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Prilikom prelaska zajedničke državne granice pod uvjetima pograničnog režima, nositelji pogranične propusnice izuzeti su od primjene viznog režima.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo Dodatak 3 pregovaračke pozicije BiH (pregovori o Protokolu uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između Europske zajednice, s jedne strane, i BiH, s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji (Dodatni protokol)).

Utvrđivanjem ovog dodatnog protokola BiH izražava svoju spremnost da u najkraćem mogućem roku pristupi i okonča proces tehničke prilagodbe teksta Privremenog sporazuma u svim segmentima potrebnim za njegovu nesmetanu primjenu nakon 1. juli 2013. godine.

Ukoliko Europska komisija prihvati zahtjev BiH za povećanje postojećih godišnjih carinskih kvota za proizvode iz BiH (riba, vino i šećer) u već traženim količinama u procesu tehničke prilagodbe, izaslanstvo BiH može povećati ili uvesti carinske kvote za iste proizvode podrijetlom iz Europske unije u količinama registriranog prosječnog uvoza iz Republike Hrvatske u BiH u razdoblju 2009.- 2011.

Upravo se čita:  Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Zbog činjenice da postoje velike razlike količina i vrijednosti registriranog uvoza pojedinih proizvoda u BiH u odnosu na registrirani izvoz istih iz Hrvatske u BiH, količine unutar carinskih kvota koje izaslanstvo BiH može odobriti za uvoz iz Europske unije bit će utvrđene tek nakon usuglašavanja podataka Uprave za neizravno oporezivanje BiH i Carinske uprave Republike Hrvatske.

Odobrene količine ne mogu biti veće od maksimalno traženih od strane Europske unije.

Izaslanstvo BiH zaduženo je da odmah obavijesti Europsku komisiju o poziciji i prijedlozima BiH.

Zaključivanje protokola zasniva se na opredjeljenju BiH za ostvarivanje daljnjeg približavanja i institucionalizacije odnosa s Europskom unijom u skladu s Procesom za stabilizaciju i pridruživanje, kao i provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što treba da značajno doprinese uključivanju BiH u europske integracijske tokove, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Alma popila kafu sa jetrvom, pa s troje djece skočila u rijeku: Njen suprug uhapšen, navodno imao aferu sa drugom ženom

Alma Arazi (39), koja je navodno sa svoje troje maloljetne djece skočila u rijeku Bojanu, u albanskom gradu Skadru,...

Još vijesti za vas