Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Otac Suad: Unakazili su mi dijete…

Preporučeno

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je nastavljeno ponovljeno suđenje Eni Lipi, Salihu Arnautoviću te Emiru i Muniri Lipi. Prvostepenom presudom majka Ena Lipa i očuh Salih Arnautović osuđeni su za monstruozno ubistvo četverogodišnjeg Smaje Ćesira na dugotrajni zatvor u trajanju od po 40 godina, dok su istom presudom dječakovi djed i nana Emir i Munira Lipa, zbog nasilja u porodica i nanošenja lakših tjelesnih povreda, osuđeni na po dvije i po godine zatvora. Prvostepena presuda je poništena u odnosu na krivično djelo zlostavljanje.

Ranije izjave

Kenan Lipa, Enin brat te sin Emira i Munire Lipe, kazao je da u potpunosti ostaje pri ranijem iskazu koji je dao u Sudu. On je, odgovarajući na pitanja branilaca optuženih, kazao da nikada nije vidio da Ena i Salih tuku Smaju, ali da je čuo iz sobe plač i vrištanje. Naglasio je da su njegovi roditelji voljeli Smaju i da ga nisu maltretirali.

Upravo se čita:  Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

– Znali su ga tući šipkom slabijim intenzitetom, ali to nije bilo ništa opasno – rekao je Kenan, dodavši da je on hranio djecu.

Suad Ćesir, Smajin otac, također je rekao da ostaje pri ranijoj izjavi koju je dao u Sudu.

Majka Ena Lipa, očuh Salih Arnautović, nana i dedo Munira i Emir Lipa

– Zamolio bih samo Muniru Lipu da ne traži preko Socijalnog u Hadžićima da vidi moje dijete, jer su ga unakazili i upropastili – poručio je Suad.

S optuženičke klupe kroz suze se obratila Munira, koja je kazala: “Ja ću dijete vidjeti kad-tad.”

Suad Huseinović, prvi komšija porodice Lipa, ponovio je da je kritičnog dana Emir Lipa zvao njegovu suprugu te je pitao gdje je Suad, da vozi Smaju.

Upravo se čita:  "Nemoj da mi diraš mater": Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

– Emir je donio dijete u čaršafu. Upalio sam sva četiri i brzo vozio do Doma zdravlja… Kako je Emir sjedio nazad sa Smajom, čuo sam kako mu govori: “Smajo, Smajčo, bit će dobro… Ne da tebe tvoj dedo, bit će dobro” – ispričao je Huseinović.

On je tokom svjedočenja rekao da je iz kuće prečesto čuo plač.

Čuo se plač

– Emir je od mene posuđivao novac i uvijek vraćao. Da vam kažem, Emir nije imao pravo glasa, Munira je bila glavna. Nikoga nisam vidio da tuče djecu, ali sam čuo plač. Znao sam vidjeti da Smajo plače, a Munira bi kazala: “P…a mu materina”, uzela bi prut i ušla u kuću. Malu (kćerka Suada Ćesira) Munira bi zaključala samu u kuću. Smaju nisam vidio povrijeđenog. Ostalo mi je u sjećanju jednom kako Ena jede čips ispred kuće. Mala je tražila čips, a Ena joj je kazala: “Marš u kuću” – rekao je Huseinović, koji je, također, rekao da ostaje pri ranijem iskazu.

Upravo se čita:  Nesreća kod Srebrenika: Uništeno vozilo EUFOR-a

Dodao je i to da je znao vidjeti Saliha i Enu kako Smaju vode u igraonicu u obližnji tržni centar. Naredno ročište zakazano je za 23. novembar, kada je planirano saslušavanje svjedoka Tužilaštva Mule Huseinović te Amine Pozder.

Zijo Ćesir: Ena je tukla oboje mališana

Zijo Ćesir, amidža Smaje Ćesira, također je rekao da ostaje pri ranije datoj izjavi u Sudu. Dodao je da je Ena Lipa tukla oboje djece, dok je za Emira i Muniru Lipu kazao da nije vidio da su radili nešto neuobičajeno.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas