Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Dodik: Stranci su rasturili Jugoslaviju, pa će i Bosnu

Preporučeno

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske je, poslije susreta sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, govorio za Sputnjik o planovima o obelježavanju Dana Srpske, Ustavnom sudu BiH, ali i trenutnom odnosu BiH i Hrvatske

Na pitanje gdje je Republika Srpska sada i da li se ozbiljno sprema da obilježi svoj dan 9. januara, imajući u vidu problem koji su uslijedili poslije referendum, Dodik je rekao:

„Republika Srpska je tamo gdje je i bila, u suštini dodatno svjesna sebe, dodatno svjesna špekulanata, loših namjera koje su godinama koncentrisane u Sarajevu prema RS i u dijelu međunarodnog faktora, koji je tamo nudeći neke daleke ciljeve i povlastice pokušavao da nam uzme ono što je nama važno. Tako i ovo pitanje. Nemoguće je očekivati da Srbi prihvate da im Bakir Izetbegović ukine njihov datum stvaranja, bez obzira što on to pakuje u različite priče. A i ta priča je potpuno iskrivljena jer dva Bošnjaka koji su bili potpredsjednici Bakirove partije, a sada su članovi Ustavnog suda, i tri stranca donose odluku u ime devet sudija i kreiraju šta mi treba da uradimo i onda dio te bulumente i svjetskih hohštaplera gura priču o tome da se to mora poštovati, bez obzira što znamo šta se prethodno dešavalo. Mi kažemo, u redu, neka postoji Ustavni sud, ali kako je moguće da postoji 20 godina, a da nema zakona o Ustavnom sudu. Svi znamo da je Ustav ključni i najviši akt, ali da bi se uvela institucija u život mora da postoji zakon o toj instituciji“, rekao je Dodik.

Upravo se čita:  Premijer Nikšić: Ima prostora da se Federacija BiH dodatno zaduži

On dodaje da Srpska pokušava da predloži zakon o Ustavnom sudu, ali da je problem što se kreiraju odluke suda putem Pravilnika o kojem odlučuju same sudije. Oni, kaže, sve više usložnjavaju odnose u BiH.

„Stranci su zakuvali u bivšoj Jugoslaviji, rasturili sve, zakuvavaju u BiH, oni će je i rasturiti. Oni će biti ti kojima je svejedno što se tamo vraćaju stotine talibana, stotine mudžahedina, što postoji skrivena lokalna struktura koja to radi. Mi potpuno raspolažemo spoznajama i dokazima da logistiku za život tih terorističkih grupa daje politički establišment muslimana na čelu sa Bakirom Izetbegovićem“, kaže Dodik.

Upravo se čita:  Vučić se obratio Ambasadi SAD u Sarajevu: Zanima ga imovina države BiH

Zato je, kaže, Bakira Izetbegovića toliko uvrijedilo kad je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otvorila to pitanje. Podsjetio je da je i tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka preko hrvatske teritorije stiglo 4.000 mudžahedina u BiH, a da se opet koriste isti pravci, te je logično očekivati da Hrvati znaju o čemu se radi.

„A Bakir Izetbegović se uznemirio oko svega toga. Svi znaju da je glavni i odgovorni urednik Islamske države, koja sada egzistira na Bliskom istoku, njegov otac, jer je on napisao Islamsku deklaraciju. Kada pročitate Islamsku deklaraciju Alije Izetbegović vidjećete da ono što je primijenjivala u praksi ID u Siriji i Iraku to je to — šerijat — i nema oprosta nikom ko nije sa njihove strane. A Bakir Izetbegović kada je došao na čelo Predsjedništva i kao član Predsjedništva rekao je: ’Ja nastavljam putem svog oca‘. To su priče koje mi ne možemo ni sekundu da izbacimo iz posmatranja“, rekao je Dodik.

Upravo se čita:  Počeo Samit u Švicarskoj, Bećirović zajedno sa svjetskim liderima

„Problem mogu riješiti predsjednica Hrvatske i vlasti Srbije, a Predsjedništvo BiH ionako ničemu ne služi. Oni nemaju nikakvih ingerencija, to je na nivou debatnog kluba koji stranci pokušavaju da održe u životu. Stvarni život je u entitetima, što se tiče bezbjednosti. Pokušaj da se na nivou BiH napravi integracija bezbjednosnog sektora završila je na nekoj priči o Ministarstvu bezbjednosti za koje su stranci vjerovali da će preuzeti neke funkcije. A u suštini Ministarstvo bezbjednosti je puko mjesto koordinacije“, uvjeren je Dodik.

 

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Agencija za nadzor nad tržištem BiH: Odakle nam dolazi najviše nesigurnih proizvoda?

Hemijski rizik, rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili povreda samo su neki od razloga što su sa tržišta...

Još vijesti za vas