Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Pet riječi koje uništavaju svaku vezu

Preporučeno

Riječi imaju snažan učinak – mogu vas povrijediti, pomoći, inspirirati i odgovoriti vas od nekih namjera. Učenje bračnog jezika zahtijeva vrijeme i ustrajnost, no neke riječi koje stalno ponavljate mogu uzrokovati nepopravljivu štetu

muskarac i zenaOvih pet riječi štete vašem braku – koristite li ih i koliko često?

1. Nikad! Ova riječ podrazumijeva osjećaj beznađa i kraja. Kada koristite riječ “nikad” partneru poručujete da nije dobar, nikada neće biti dobar i da nema nade za promjenu. U pitanju je sve-ili-ništa fraza koja ne ostavlja prostor za slušanje, kompromise i dobru volju.

2. Uvijek! Uz ovu riječ implicirate strogost i ispravnost. Partneru poručujete da je u krivu, a vi u pravu, i da ništa ne može napraviti u vezi toga. I ovdje je u pitanju sve-ili-ništa fraza, i ne dopušta razumijevanje i popravljanje narušenih odnosa.

3. Ali! Riječ “ali” upućuje na manipulaciju i nedostatak integriteta. Kada ju koristite negirate sve što je rečeno ranije. Njome poništavate svoju poruku i pozitivnu izjavu pretvarate u negativnu. Riječ “ali” isključuje građenje povjerenja, vjerodostojnosti i intimnosti.

4. Psovka. Kako god okrenete, nazivanje partnera pogrdnim imenima i psovanje uzrokuje štetu. A ako to radite često trajno uništavate vezu. U braku nema mjesta za otvoreno preziranje.

5. Razvod! Prijetnja razvodom, predlaganje razvoda ili optuživanje partnera za uništavanje braka vodi upravo tome – razvodu. To je jedna jako važna odluka i kada razvod koristite u razgovoru kao oružje ili sredstvo kontrole stvarate tjeskobnu atmosferu – a to ne doprinosi učinkovitoj komunikaciji niti rješavanju problema.

(Sutra.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Žena ostala bez 576.780 KM nakon što je prevarena na stranici za upoznavanje

Sedamdesetdevetogodišnja žena iz Dablina ostala je bez svoje ušteđevine od 250.000 funti (576.780 KM) nakon što je prevario muškarac...

Još vijesti za vas