Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Turska spremna na nova ulaganja

Preporučeno

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, održao je danas, u okviru Sarajevo Business Foruma, niz sastanaka sa delegacijama i privrednicima drugih zemalja, na kojima su uspješno predstavljeni potencijali i mogućnosti za nova ulaganja u našu zemlju.

Na sastanku sa zamjenikom ministra ekonomije Republike Turske Fatihom Matinom, iskazana je spremnost za značajna ulaganja Republike Turske u sektor zdravstva ali i sektor drvne industrije, gdje postoje potencijalni ulagači spremni da ulože 150 miliona eura u sektor prerade otpadnog drveta, uz uslov obezbjeđivanja sirovine za preradu. Takođe je istaknuto da se privode kraju tehnički razgovori oko izmjena i dopuna Sporazuma o slobodnoj trgovini te je najavljen skori sastanak sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekčijem , kako bi se razgovaralo o preostalim pitanjima vezanim za značajno unapređenje ovog za BiH važnog ekonomskog Sporazuma.

Upravo se čita:  Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

U cilju daljeg unapređenja saradnje i prezentacije potencijala Bosne i Hercegovine održani su i sastanci sa ministrom ekonomije Republike Indonezije Darminom Nasutionom, te privrednom delegacijom Bahraina. Konstatovano je da postoji konstantan trend rasta izvoza bh.prozvoda ali da u odnosu na potencijale naše zemlje, izvoz i ulaganja mogu biti mnogo značajniji.

– BiH je lider u regionu po hidropotencijalima i ključni proizvođač električne energije -, istakao je ministar Šarović pozivajući investitore da ulaže u projekte iz ove oblasti.

Upravo se čita:  Poznati detalji: Wizz Air povećava broj letova iz Tuzle

Delegacije drugih zemalja iskazale su veliku zainteresovanost i spremnost za ulaganja u BiH, pokretanje novih projekata ali i uklanjanje ekonomskih barijera te aktivan rad na bližem povezivanju i jačanju saradnje privrednika, saoćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas