Petak, 3 svibnja, 2024

Podaci neumoljivi: Šta je prava istina o broju zaposlenih u BiH?

Preporučeno

Krajem marta u Bosni i Hercegovini na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja bile su 501.522 osobe. U istom mjesecu sa evidencija je brisano ukupno 21.842 osobe. Od ovog broja zaposleno je 15.270 osoba. Razlika između ova dva broja je 6.572 osobe za koje nema objašnjenja u kakvom su statusu, piše agencija Patria.

Također, u mjesecu martu prestao je radni odnos za 6.673 osobe, dok su poslodavci u ovom periodu prijavili potrebe za zapošljavanjem 6.359 novih radnika. To u praksi znači da je opet puno veći broj onih na evidencijama nego što je potreba poslodavaca za novim radnicima.

Upravo se čita:  Hamo je prvi mještanin Gračanice kod Gacka koji je odlučio obnoviti svoju kuću: Ovo je poruka da se ne vraćamo

U prilog ovoj tvrdnji idu i podaci Agencije za statistiku BiH koji pokazuju da je u januaru 2017. godine broj zaposlenih u pravnim licima u BiH iznosio 749.566, a već krajem februara taj broj se smanjio te je bilo 747.516 zaposlenih.

Primjera radi u februaru je brisano ukupno 15.637 osoba sa evidencija službi zapošljavanja. Od ovog broja zaposleno je 9.368 osoba, ali je istovremeno za 6.789 osoba prestao radni odnos, dok su poslodavci u ovom periodu prijavili potrebe za zapošljavanjem 3.328 novih radnika.

Upravo se čita:  Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

No, ovi podaci bh. vlasti prezentuju na već dobro poznat način, govoreći isključivo o broju zaposlenih. O onima koji se brišu sa evidencija i o stvarnim potrebama poslodavaca ni riječi.

Dakle, statistički podaci koji su objavljuju mogu se gledati iz više uglova. Naravno da aktuelnoj vladajućoj strukturi odgovaraju samo podaci koji govore o zapošljavanju, ali ne mogu se zanemariti ljudi koji ostaju bez posla bilo da je riječ o onima koji će tražiti drugi posao ili su iz drugih razloga prekinuli radni odnos.

Upravo se čita:  Mladić koji je pao s konja se probudio iz kome

Također, brojke o odlascima radno sposobnog stanovništva iz BiH su neumoljive. Redovi pred ambasadama Slovenije i Njemačke su svakodnevni, a iz Ambasade Njemačke su čak prekinuli sa davanjem termina zbog prevelikog broja zainteresiranih.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Hamo je prvi mještanin Gračanice kod Gacka koji je odlučio obnoviti svoju kuću: Ovo je poruka da se ne vraćamo

Dan nakon napada na kuću Hame i Enise Krvavac, povratničke porodice ekipa "Dnevnog avaza" je u naselju Gračanica u...

Još vijesti za vas