Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Ivanković Lijanović: Ne mogu direktno uticati na isplate poticaja

Preporučeno

Povodom najnovijih istupa pojedinih predstavnika poljoprivrednih udruženja u FBiH, dopremijer FBiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković Lijanović danas je kazao da je dužnost ministra finansija i premijera FBiH je da poštuju Zakon o izvršenju budžeta i da izmiruju poljoprivredne poticaje prije isplate plata državnim službenicima.

lijanoviciPojasnio je da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH uredno obrađuje zahtjeve poljoprivrednih proizvođača, dostavlja ih Trezoru i nema utjecaja na to kada će poticaji biti isplaćeni.

Upravo se čita:  Puljić: Pitajte Iran zašto traži 15 dana odgađanja glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

“Ja i dalje apeliram na takav vid plaćanja, jer bi onda naši proizvođači bili zadovoljniji i ne bi trpili štete koje sad evidentno trpe zbog kašnjenja plaćanja. Plaćanje nije u mojoj nadležnosti i ne mogu direktno uticati na isplate jer da mogu, plaćanje bi išlo mjesec za mjesec. Nije tačno da proizvođači ovaca i koza nisu dobili poticaje”, rekao je Ivanković Lijanović.

Upravo se čita:  Pogled iz RS: "Debakl Dodika, ovo je bilo gore nego kad ga je ponizio Bakir"

Pojašnjava da svi oni koji su ispunili uslove propisane Programom i Pravilnikom, ostvarili su pravo na poticaj, a jučer i dan prije, veći dio sredstava je isplaćen i to za 50 posto uvećan nego je to bilo u prošloj godini.

Ivanković Lijanović u saopćenju ističe da su na matično stado ovaca i koza u prošloj godini poticaji iznosili 20 KM po grlu, a ove godine je isplaćeno po 40 KM, “jer smatram da je ova grana vrlo važna, obzirom da imamo komparativne prednosti u ovčarstvu i kozarstvu u odnosu na druge zemlje”.

Upravo se čita:  Zvaničnici iz RS-a optuživali Lagumdžiju da ne poštuje zakone, Šmita da se obraća u ličnom svojstvu, a sve to je radila Cvijanović

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas