Petak, 3 svibnja, 2024

Vučić dao važno obećanje: Pročitajte detalje sastanka između Erdogana, Vučića i Izetbegovića

Preporučeno

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u Istanbulu se sastao s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, javlja Anadolu Agency (AA). Reporter AA javlja da je sastanak iza zatvorenih vrata u istanbulskoj palati Mabeyn upravo završen.

U fokusu sastanka je bila regionalna saradnja te trasa autoputa Beograd – Sarajevo.

Izetbegović je za N1 rekao da bi ovo mogao da bude historijski sastanak, jer su ozbiljne teme na dnevnom redu. Akcenat je bio na izgradnji brze ceste Sarajevo – Beograd, konkretno prijedlog o kojem se izjašnjavao Parlament BiH

“Dakle da se napravi autoput ili većinom autoput, kombinovan sa brzom cestom, koji bi napravio krug Sarajevo-Zenica-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, pa onda na Požegu i Višegrad nazad do Sarajeva. Da se potpuno završi krug”, kazao je Izetbegović.

Upravo se čita:  Sud BiH potvrdio: Podignuta prva optužnica zbog negiranja genocida!

Izetbegović je rekao da je Erdogan obećao da će učiniti sve da ta ruta ceste bude realizovana.

“To je ogroman projekat, ali Turska država je velika i veliko je ono što su oni napravili. Mislim da su hiljade kilometara uradili u zadnjih desetak godina.Druga stvar, ono što je insistirao gospodin Vučić. On je rekao da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom”, kazao je Izetbegović za N1.

Upravo se čita:  Struja neće poskupjeti! FERK odbio dati saglasnost Elektroprivredi BiH za korekciju cijene

Predsjednik RS Milorad Dodik je danas reagovao kazavši da je Izetbegović u ime čitave BiH otišao na sastanak i da ne može predstavljati BiH. Da li je ovo svojevrstan šamar Miloradu Dodiku, bilo je pitanje reporterke N1 Adise Imamović.

“Ne volim nikome da udaram šamare i ne smatram da je postizanje bilo čega što je u korist svima bilo kakav šamar. Ja ne mogu dogovarati ovakve stvari, ali mogu trasirati dogovor. Gospodin Vučić i ja smo pozvani na radni sastanak, a ja sam radio na linijama onoga što je državni parlament BiH zacrtao, a to je put preko Tuzle ka Beogradu i to je postignuto. Mislim da ako ne bude kaprica i bespotrebnih balkanskih tvrdoglavosti na kakve smo naučili, ovo bi mogao biti jedan istorijski dan”, odgovorio je Izetbegović za N1.

Upravo se čita:  Objavljen kompletan finalni tekst Rezolucije o Srebrenici: Evo šta piše u njoj

Izetbegović i Vučić razgovarali su i o odnosima Srba i Bošnjaka, a Vučić je pred Erdoganom rekao da se učiniti sve da se održi mir i stabilnost.

Sastanak iza zatvorenih vrata upriličen je u predsjedničkoj palati Mabeyn. Ranije danas Erdogan se sastao sa Vučićem, a sinoć je održao sastanak sa članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Alijana 21 godinu iščekuje Enesa: “Izašla sam po brata, nestao je misterizono i nikad nije došao”

Alijana Kaharević već 21 godinu iščekuje svog brata Enesa. Te 2003. godine je nestao i nikad ga nisu pronašli. Ističe...

Još vijesti za vas