Utorak, 30 travnja, 2024

Voda poskupljuje od 1. augusta: Za domaćinstva 20, privredu 25 posto

Preporučeno

Vlada Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici donijela je odluku o poskupljenju usluga vodosnadbijevanja i ta odluka na snagu stupa od 1. augusta 2013. godine – kazao je danas u Sarajevu ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatko Petrović na pres-konferenciji.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Povećanje cijene za domaćinstva u prosjeku će biti za 20 posto, dok će u privredi usluga vodosnadbijevanja poskupiti za 25 posto.

Kako je Petrović naveo, u novoj Odluci svi potrošači iz kategorije domaćinstva su izuzeti od povećanja cijene vode i odvodnje za potrošenu vodu do pet metara kubnih.

Povećanjem potrošnje vode povećava se i njena cijena, tako da za potrošnju iznad pet metara kubnih cijena će biti povećana na iznos od 1,76 KM, a svaki kubik vode preko potrošenih deset metara kubnih će se plaćati po cijeni od 1, 95 KM po metru kubnom.

– Na ovaj način se želi podstaći stanovnoštvo na racionalniju potrošnju vode, a vodilo se računa i o socijalnim i ekonomskim uslovima domaćinstava u Kantonu – kazao je.

Institucije zdravstva, obrazovanja i kulture koje troše 1.529.760 kubika vode od 2000. godine su bile izjednačene s domaćinstvima, a novom Odlukom određena je nova cijena i to od 1,94 KM. Naveden je podatak da privreda troši 3.117.084 kubika vode i to po cijeni od 2,60 KM s PDV-om, a nova cijena će biti 3,12 KM.

Svrha augustovskog povećanja cijena je, između ostalog, da se osiguraju sredstva za vraćanje duga Evropskoj banci za obnovu i razvoj od koje je KS dobio kredit od 30 miliona KM te da se normalizuje plaćanje električne energije Vodovoda za koje izdvaja devet miliona KM mjesečno.

Uz unutrašnju organizaciju, navodi Petrović, Vodovod u KS bi trebao krenuti nabolje. Uvođenje nove tarifne politike je i preduslov za uvođenje vodomjera u zgrade kolektivnog stanovanja, istaknuto je danas na konferenciji za novinare.

Petrović je naveo i da je novom tarifnom politikom promijenjen fiksni dio koji svako plaća te da u tom slučaju domaćinstva izdvajaju dvije KM, institucije četiri KM, a privreda, zavisno od obima, od četiri do 46 KM.

Danas je istaknuto da ukidanje redukcije u užoj jezgri Sarajeva nije moguće prije 2014. godine i to u periodu prve polovine, jer su prisutni veliki tehnički problemi.

– Pokušali smo osigurati vodu za vrijeme ramazana u periodu oko dva sata iza ponoći, međutim, u tom slučaju ne bi imali vodu u dnevnim terminima – kazao je Petrović, te dodao da redukciju nije moguće izbjeći.

Po njegovim riječima do 2014. godine KS bio mogao ublažiti problem vodosnadbijevanja.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas