Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Šok za malinare: Danas obustavljen otkup, a za dva dana slijedi nešto još gore?

Preporučeno

Od ponedjeljka poljski malinari prestaju da beru maline, crne ribizle i drugo slično voće. Poljaci time nastoje da natjeraju prerađivače da povećaju otkupne cijene, trenutno niže od troškova proizvodnje, a poljsku vladu da donese novi zakon o otkupu.

Prema podacima Instituta ekonomije poljoprivrede proizvodnja jednog kilograma malina ove godine u Poljskoj košta 0,79 eura, a maline hladnjače i prerađivači otkupljuju ih po cijeni od svega 0,51 do 0,56 eura za kilogram, dok se prošlogodišnja otkupna cena kretala oko 0,81 eura.

Cijena maline prošle godine i u BiH se kretala od od 1,60 KM do 2,00 KM (0,82 do 1,02 eura).

Odluku da prekinu berbu i da ne nude maline u otkup poljski malinari donijeli su u želji da pored povećanja otkupne cijene vlada izmijeni Zakon o otkupu tako da i malinari kao plantažeri duhana znaju u proljeće kako će se kretati otkupne cijene a ne da im, kao sada, otkupnu cijenu određuju na dan kada preuzimaju voće, prenosi b92.net.

Spomenimo da je poljska je evropska velesila u proizvodnji i izvozu malina, godišnje se sa poljskih plantaža ubere oko 100.000 tona, većinom sa malih veličine od 0,5 do hektara a najveći dio berbe završava u prerađivačkoj industriji koja je i glavni akter koji određuje otkupne cijene.

Danas je većina otkupljivača u srednjoj Bosni obustavila otkup maline “do daljnjeg” što je do sada u pravilu značilo prekid otkupa od dan ili dva. Razlozi za obustavu su različiti a uglavnom odnose na velike količine otkupljene maline u prethodnim danima i njenu vlažnost.

Nekoliko vlasnika hladnjača u Zeničko – dobojskom kantonu, koji su prošle godine uredno otkupljivale maline od proizvođača, ove godine su raskinuli ugovore s proizvođačima koji imaju mnoštvo problema. Sada su primorani uništavati, poklanjati ili bacati maline.

Foto: Bugojnodanas

ESOF Donji Vakuf izdao je danas saopštenje u kojem se navodi da se otkup maline odgađa na jedan dan, a od 20.06. otkup ograničava po dunumu.

Slična situacija je u Srbiji.

Danas je u Leskovcu otkupna cijena maline pala sa 100 dinara (1,6 KM) na 80 dinara (1,30 KM), koliko su plaćali manji hladnjačari, a nagli pad cijene pravdali su kišom, iako je proteklih dana padala mjestimično i u manjem obimu, kao i navodnim lošim kvalitetom tog voća.

Malinar Jovan Ristić rekao je za Betu da je otkupna cijena katastrofalna i da nije znao šta ga je snašlo kada je predao skoro tonu malina otkupljivaču u Bratmilovcu kod Leskovca.

“Kaže mi vlasnik hladnjače: ’80 dinara, uzmi ili ostavi’. Došlo mi je da plačem, jer nisam imao izlaz. Berače sam već platio, robu predao, noć se bližila i nisam imao snage da tražim drugog otkupljivača”, kazao je Ristić.

Taj hladnjačar iz Bratmilovca rekao je da je morao da ponudi nižu cijenu jer je malina u Leskovcu “vrlo lošeg kvaliteta”, odnosno, kako je rekao, “zlo od kvaliteta”, te da je “budjava” i da je “povukla vlagu iz vazduha”.

Beta saznaje da je do naglog pada otkupnih cijena maline došlo i u Brusu, gdje se danas kilogram otkupljivao po 60 ( 1 KM) do 80 (1,3 KM) dinara, u zavisnosti od klase, a u Arilju po 100 (1,65KM) i 105 (1.70KM) dinara po kilogramu, prenosi Novi.ba.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas