Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Ovako ljeto niko nije očekivao: Svašta će nas pogoditi, ali pravi ŠOK nas očekuje već za deset dana!

Preporučeno

Nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima preovladavat će tokom ove sedmice na području Bosne i Hercegovine. Više padavina očekuje se u Bosni. U Hercegovini prognozira se nešto više sunčanih intervala, kazali su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnje temperature zraka kretat će se od 9 °C do 13 °C u Bosni, a u Hercegovini između 14 °C i 18°C. Maksimalne dnevne temperature očekuju se između 18 °C i 23 °C u Bosni a na jugu zemlje između 24 °C i 28°C.

Prema raspoloživim modelima, i u prvoj sedmici jula neće doći do izraženije promjene vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini. Zadržat će se nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Izraženije padavine očekuju se pred kraj prognoziranog perioda.

Maksimalne očekivane temperature zraka kretat će se oko 30 °C.

Prognoza do petka

U srijedu u centralnim i istočnim područjima pretežno oblačno. U ostatku zemlje umjerena naoblaka. U poslijepodnevnim satima u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 9 i 13°C, na jugu zemlje od 14 do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 18 i 24°C, na jugu zemlje od 24 do 28°C.

U četvrtak u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. U Hercegovini veći dio dana umjerena oblačnost. Vjetar umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 24°C.

U petak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C, na jugu zemlje od 14 do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 18 i 23°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Prognoza za ljeto u BiH

Dostupni prognostički materijali europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu pokazuju da se u narednom ljetnom periodu (juni, juli i august) u Bosni i Hercegovini predviđa da srednja temperatura zraka bude iznad prosječne vrijednosti temperatura za ljeto u periodu 1981/2010., uz umjerenu vjerovatnoću prognoze od 50%.

Veće temperature zraka očekuju se u sva tri mjeseca, a nešto veće pozitivno odstupanje očekuje se krajem juna i početkom jula mjeseca. Iako se očekuje nadprosječno toplo vrijeme, to ne znači da u pomenutom periodu neće biti kraćih razodblja sa nižom temperaturom zraka u odnosu na prosječne vrijednosti.

Ukupna količina padavina tokom ljeta 2018. godine trebala bi biti ispod višegodišnjeg prosjeka za period 1981-2010. godine. Količina padavina bit će manja a njen raspored neujednačen. Očekuju se duži sušni periodi ali i veće količine padavina u kratkom vremenskom razdoblju.

Pouzdanost prognoze količina i rasporeda padavina na duži vremenski period je manja u odnosu prognozu temperatura zraka. Dostupni prognostički materijali predviđaju umjereno (oko 45%) vjerovatnoću ostvarenja prognoze za padavine.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas