Srijeda, 22 svibnja, 2024

‘Snježna bomba’ stiže u Europu: Sprema se promjena vremena, šta čeka BiH?

Preporučeno

Britanci su upozoreni da očekuju snažno zahlađenje koje će dovesti do pada temperature nakon što su zemlju pogodile jake kiše i poplave.

Snijeg bi mogao padati za samo nekoliko dana jer zastrašujuće vremenske karte pokazuju da se čini da ide prema velikim dijelovima Velike Britanije sljedeće sedmice.

Britanci su upozoreni da očekuju snažno zahlađenje koje će dovesti do pada temperature nakon što su zemlju pogodile jake kiše i poplave. Teški uslovi će se povući za nekoliko dana, ali izgleda da je izazovan vikend na kartama za milione jer stvari postaju veoma hladne.

Živa na jugu, Midlendsu, Velsu i Sjevernoj Irskoj će u subotu pasti na 2C, a u Škotskoj će biti leda prethodnih dana. Meteorolog Meteorološkog ureda Greg Dewhurst rekao je da će jak sjeverni vjetar uzrokovati mnogo hladnije uslove i prve značajnije snježne navale ove zime.

Prvi veliki snijeg

On je rekao da su u drugoj polovini sljedeće sedmice – obično širom sjeverne polovine Ujedinjenog Kraljevstva – mogući pljuskovi sa susnježicom i snijegom prije nego što stvari postanu gorke.

On je rekao: “Postoje znakovi da bismo, dok krenemo krajem sljedeće sedmice u vikend, mogli vidjeti neke zimske pljuskove koji će početi u sjevernoj polovini Ujedinjenog Kraljevstva jer vjetrovi na neko vrijeme prelaze na sjeverniji smjer”.

Pišući o svojoj dugoročnoj prognozi, koja pokriva srijedu, 22. novembra do petak, 1. decembra, rekao je:

“Prema vikendu, kiša bi se mogla proširiti na jug širom Ujedinjenog Kraljevstva i uvesti hladnije uslove sa sjevera, sa mogućim zimskim pljuskovima. Neizvjesno je kada će se dogoditi takva hladnija čarolija ili koliko dugo će trajati”.

Kratkoročno se hladne temperature očekuju sredinom sedmice, rekao je Jim Dale iz British Weather Services: “Temperature smrzavanja će se vjerovatno vratiti do sredine sedmice sljedeće sedmice sa noćnim mrazevima u dolinama oko -1C do -5C. Sve je to vrlo zamjenjivo trenutno. Većina fokusa trenutno je na univerzalnom vjetru i kiši, a ovaj četvrtak se vrlo pažljivo prati”.

Podaci WX Charts-a pokazuju da prvi veliki snijeg ove sezone pada brzinom od oko 2 cm na sat u Midlandsu i na sjeveru Engleske. Škotsko gorje, kao i dijelovi istočne Anglije i jugoistoka također mogu očekivati nešto od bijelog, ali širi jugozapad će vjerovatno propustiti.

Hoće li biti snijega i u BiH?

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu prognozu do 5. decembra 2023. godine. Danas na vremenske prilike u Bosni i Hercegovini djeluje polje povišenog zračnog pritiska, pa će biti stabilno i sunčano.

Usljed nadolaska frontalnog sistema povezanog sa Đenovskom ciklonom u utorak i srijedu prognoziraju se padavine, obilnije i intenzivnije na jugu i jugozapadu naše zemlje. Zatim četvrtak i petak stabilnije vrijeme, a nove padavine u dane vikenda.

Sarajevo pod snijegomFoto: N.G / Radiosarajevo.ba: Sarajevo pod snijegom
Od 26. do 28. novembra izgledno je stabilnije vrijeme bez padavina, a od 29. novembra do kraja prognoznog period očekuje se promjenljivo uz padavine, češće na području Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Do 25. novembra, očekivane minimalne temperature zraka u Bosni kretaće se od -1 do 4 °C, u Hercegovini od 4 do 9 °C, danju najviše temperature zraka u Bosni od 9 do 14, u Hercegovini od 14 do 19 °C.

Od 26. novembra vrijednosti temperatura zraka biće u granicama prosjeka za taj period. Jutra prohladna sa temperaturama zraka od -3 do 2 u Bosni, u Hercegovini od 3 do 8 °C, maksimalne u Bosni do 10 °C u Hercegovini do 15 °C.

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas