Utorak, 23 travnja, 2024

Stiže pakleni fenomen: Stručnjaci objavili kakvo nas ljeto čeka ove godine

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Već se predviđa da će ova godina biti toplija od 2022., koju globalni podaci rangiraju kao petu ili šestu najtopliju godinu u historiji.

Povratak klimatskog fenomena El Ninjo ove godine uzrokovat će porast globalnih temperatura “izvan okvira” i dovesti do neviđenih toplotnih valova, upozoravaju naučnici.

Prve prognoze sugeriraju da će se El Ninjo vratiti kasnije 2023. godine, pogoršavajući ekstremne vremenske prilike širom svijeta te će svijet vrlo vjerovatno premašiti zagrijavanje od 1,5 stepeni Celzijusa. Najtopliju godinu u zabilježenoj historiji, 2016., potaknuo je veliki El Ninjoo, prenosi Guardian.

To je dio prirodne oscilacije potaknute temperaturom okeana i vjetrovima u Pacifiku, koji se mijenja između El Ninja, njegovog hladnijeg pandana La Ninje i neutralnih uslova. Posljednje tri godine vidjeli smo neobičan niz uzastopnih događaja La Ninje.

Već se predviđa da će ova godina biti toplija od 2022., koju globalni podaci rangiraju kao petu ili šestu najtopliju godinu u historiji. Ali El Ninjo se javlja tijekom zime na sjevernoj hemisferi i potrebno je nekoliko mjeseci da se osjeti njegov učinak zagrijavanja, što znači da je vjerovatnije da će 2024. postaviti novi globalni temperaturni rekord.

Staklenički plinovi koje emitiraju ljudske aktivnosti do danas su povisili prosječnu globalnu temperaturu za oko 1,2 stepeni Celzijusa. To je već dovelo do katastrofalnih učinaka širom svijeta, od velikih toplinskih valova u SAD i Evropi do razornih poplava u Pakistanu i Nigeriji, koje su oštetile milione ljudi.

– Vrlo je vjerovatno da bi nas sljedeći veliki El Ninjo mogao odvesti preko 1,5 stepeni Celzijusa – rekao je profesor Adam Scaife, voditelj dalekosežnog predviđanja u Britanskom meteorološkom uredu.

– Vjerovatnost da će prva godina biti na 1,5 stepeni Celzijusa u sljedećem petogodišnjem razdoblju sada je oko 50:50. Znamo da će pod klimatskim promjenama utjecaji fenomena El Ninjo postati jači, a to morate dodati učincima samih klimatskih promjena, koji neprestano rastu. Ako spojite te dvije stvari zajedno, vjerovatno ćemo vidjeti neviđene toplotne valove tokom sljedećeg El Ninja – rekao je.

Fluktuirajući utjecaji ciklusa El Ninjo-La Ninja mogu se vidjeti u mnogim regijama svijeta, rekao je Scaife.

– Nauka nam sada može reći kada će se te stvari dogoditi mjesecima unaprijed. Stoga ga doista trebamo koristiti i biti spremniji, od spremnosti hitnih službi do toga koje usjeve saditi.

Profesor Džejms Hansen (James) sa Univerziteta Columbia u Njujorku i njegove kolege nedavno su izjavili:

– Predlažemo da će 2024. vjerovatno biti najtoplija godina u historiji. Malo je vjerovatno da će se trenutna La Ninja nastaviti i četvrtu godinu. Čak bi i mali ritam El Ninja trebao biti dovoljan za rekordnu globalnu temperaturu. Smanjenje onečišćenja zraka u Kini, koje blokira sunce, također povećava zagrijavanje.

Iako bi El Ninjo pojačao ekstremne vremenske uslove, naučnici su raspravljali o stepenu pogoršanja.

– Kada El Ninjo stigne, ekstremno vrijeme koje je haralo našim planetom 2021. i 2022. postat će beznačajno – rekao je profesor Bil Mekgajer (Bill McGuire) sa Univerziteta u Londonu.

– Korelacija između ekstremnog vremena i globalne prosječne temperature nije toliko jaka, ali termodinamički učinci klimatskih promjena učinit će anomalije koje dobivamo od godine El Ninja pravednima to ekstremnije – smatra profesor Tim Palmer sa Univerziteta u Oksfordu.

Rezultati klimatskog modeliranja koje je početkom januara objavio Australski ured za meteorologiju pokazuju da bi zemlja mogla prijeći s tri godine natprosječne količine padavina na jedno od najtoplijih i najsuših razdoblja El Ninja dosad, povećavajući rizik od jakih toplotnih valova, suša i požara. U decembru je američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu procijenila izglede da će se El Ninjo formirati do avgusta i oktobra na 66 posto.

Razmjeri vjerovatnog El Ninja još su bili nejasni.

-Mnogi modeli sezonske prognoze sugeriraju dolazak umjerenih El Ninjo uslova od ljeta 2023. – rekao je profesor Endi Turner (Andy) sa Univerziteta Reading. Slika će biti puno jasnija do juna, dodali su naučnici.

Fenomen El Ninjo-La Ninja najveći je uzrok razlika u vremenu iz godine u godinu u mnogim regijama. U godinama La Ninje, pacifički pasati od istoka prema zapadu su jači, guraju tople površinske vode prema zapadu i povlače dublju, hladniju vodu na istoku. Događaji El Ninjo događaju se kada pasati oslabe, dopuštajući toplim vodama da se šire natrag prema istoku, gušeći hladnije vode i dovodeći do porasta globalne temperature.

Zemlje koje graniče sa zapadnim Pacifikom, uključujući Indoneziju i Australiju, doživljavaju toplije i suše uslove.

-Obično imate mnogo suša, mnogo šumskih požara – rekao je Scaife, iako Kina može pretrpjeti poplave u slivu Yangtzea nakon velikog El Ninjosa.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas