Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Ekstremima nema kraja: Stigla prognoza za proljeće, ali i ljeto

Preporučeno

Majske temperature u martu, južina umjesto za ovo doba godien poznata prva marčana bura. Što nam se događa s vremenom, zašto je toplo kao rijetko kada u ovo doba godine, trebamo li u nsatavku ožujka strahovati od hladnoće i mraza, otkrila je za Studio 4 HRT-a meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak.

– Temperatura je daleko iznad prosjeka za ovo doba godine. Nije prvi put da se tijekom ove zime temperatura digla iznad prosjeka. Naime, u jugozapadnoj struji, konkretno u ovom slučaju, dolazi nam iznimno vlažan i topao zrak. A druge strane, onaj utjecaj sibirske anticiklone koji nam donosi iznimno hladan zrak, potpuno je izostao. No ovo čak nije ni prva zima koja je takva. Zime su sve toplije, a isto tako i ljeta su sve toplija. Ekstremi su sve češći – kazala je.

Navela je kako će idućih dana biti iznadprosječno toplo, ali ne ovako toplo.

– Početkom tjedna će nastupiti promjena vremena uz znatni pad temperature zraka, a nije isključen ni snijeg u gorju. S druge strane, uz tu promjenu vremena, zapuhat će i sjeverni vjetar koji će pojačati osjet hladnoće. Još treba sačuvati zimske jakne – kazala je.

No, to zahlađenje, kao uostalom i sva dosadašnja tijekom zime, bit će prolazne naravi.

– Kako stvari stoje, nema kraja ekstremima. Općenito ti ekstremi koji se javljaju, vjerojatno su posljedica globalnog zatopljenja odnosno klimatskih promjena. Prema prognostičkom materijalu za dulje vremenske staze, i proljeće će biti toplije od uobičajenog, a što se tiče oborina, one će biti oko prosjeka. Međutim, kad radimo prognozu po sezoni treba obratiti pozornost da ako će biti toplije od prosjeka, to ne znači da neće biti kraćih hladnijih razdoblja ili razdoblja s ekstremnijim oborinama, ali naravno u dugoročnoj sezonskoj prognozi ne možemo biti potpuno točni kad će ti ekstremi biti – kazala je meteorologinja Dunja Plačko Vršnak.

Upitana je i ono što sve zapravo najviše zanima – zna li se već kakvo će nam biti ljeto?

– Mogu reći kako izgleda da bi i ovo ljeto, kao i sva dosadašnja ljeta unazad desetak godina, trebalo biti toplije od prosjeka za sezonu, ali opet s obzirom da su ljeti česti pljuskovi, grmljavine i nevremena ne možemo isključiti mogućnost hladnijih razdoblja za vrijeme takvih nestabilnosti – kazala je Dunja Plačko-Vršnak.

Na ovu dugoročno prognozu za proljeće i ljeto osvrnuo se i meteorolog Zoran Vakula.

– Ostvari li se najnovija dugoročna prognoza za ljeto, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina – i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji – naveo je Vakula za HRT.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas