Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Emil Vlajkiji: Čemu angažman specijalaca, pa Vulićevi nisu nikakvi teroristi

Preporučeno

Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajkiji ocijenio je da su jučerašnji prizori hapšenja porodice Vulić, koji nisu ostavili nikoga ravnodušnim, nanovo stavili u žižu interesiranja konglomerat feudalnih, divljih kapitalističkih i (rudimente) građanskih odnosa u RS.

To zahtijeva, smatra on, razjašnjenje niza pravnih, političko-psiholoških i etičkih pitanja.

– Neka od tih pitanja su i da li je bilo oportuno i politički mudro kada se radi o javnosti, nastaviti izgradnju objekta pored imanja Vulićevih dok se ne riješe pravne kontroverze koje traju već godinama oko legalnosti tog poduhvata- navedeno je iz Vlajkijevog kabineta.

vulici-drama-1Tužilaštvo RS, praćeno medijima, je u više navrata, kako dodaje, pokretalo te kontroverze, pa se je sud očito pokazao neefikasnim u njihovom razrješavanju i time doprinio pogoršanju ionako teške situacije u ovom entitetu.

– Zašto nadležni organi nisu obavijestili javnost da li je pristupni put kojim su se Vulićevi služili, i oko kojeg je ova ljudska drama nastala, dio vlasništva Vulića, ili je on komunalno (državno, društveno) vlasništvo? Očito je, da je legitimnost policijske intervencije ovisila o odgovoru na ovo pitanje – konstatira on.

Vlajki pita i zašto, prije izbijanja jučerašnjeg sukoba, Vlada nije efikasnije posredovala u sporu između dvije suprotstavljene strane.

– A ako već nije moglo doći do dogovora, zašto Vlada nije o suštini problema obavijestila javnost s obzirom na predvidljive posljedice na već kompleksnu sigurnosnu situaciju u Republici. Da li je bilo zbilja potrebno angažirati specijalce u ovom slučaju, pošto Vulićevi nisu nikakvi teroristi, a da se nije pri tom mislilo o psihološkim aspektima reakcije javnosti? Zar je stvarno bilo potrebno angažirati toliko policajaca, ako je to, zakonski gledano, bilo jedino rješenje – pita dopredsjednik RS-a.

Također, pita i zašto neki mediji i neke političke stranke, insistirajući na, po njima, policijskoj brutalnosti, nisu objektivno izvijestili javnost da je u ovoj drami jedan policajac dobio težak prijelom noge.

Vlajki na kraju konstatira da se pokazuje, uzevši u obzir ova i mnoga druga pitanja koja bi se mogla postaviti povodom mučne situacije koja se iskazala, da javnost u RS-u ne smije više biti držana po strani, i da mora biti aktivan faktor u razrješavanju izrazite ekonomske i socijalne patologije koja na ovim prostorima vlada.

– Jer nema društvenog progresa bez demokratske javnosti zaključuje dopredsjednik RS.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas