Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Objavljen registar boraca za Kanton Sarajevo

Preporučeno

Registar boraca i korisnika prava iz oblasti boračko-invlidske zaštite za Kanton Sarajevo objavljen je jučer, potvrđeno je za N1 iz Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata.

”Na stranici se može pogledati prezentacija, a samo službe i institucije imaju pristup i mogu ukucati i provjeriti. Traži se solucija, koji podaci mogu da se zaštite konkretno. Zakon o zaštiti ličnih podataka podrazumijeva zaštitu matičnog broja”, kazali su za N1 iz ovog Ministarstva.

Upravo se čita:  U dijelu BiH stupila na snagu Uredba o maržama, kazne za kršenje do 10.000 KM

Na zvaničnim stranicama Ministarstva mogu se pronaći osnovni statistički podaci iz Registra za Kanton Sarajevo poput ukupnog broja boraca raspoređenih po općinama, pregled po vremenu učešća u ratu i broju korisnika naknada.

Iz Ministarstva je pojašnjeno da je jedinstveni registar dostupan svim nivoima vlasti u Federaciji, a podaci iz Registra predstavljaju službenu tajnu i mogu se koristiti isključivo za službene potrebe.

Upravo se čita:  Policija: Ukoliko ste poslovali sa Sanjinom Avdićem odmah nas kontaktirajte!

Podsjećamo, demobilisani borci proteklih mjeseci u nekoliko navrata protestovali su tražeći, između ostalog, objavu registra boraca za područje Federacije Bosne i Hercegovine. Prilikom protesta održanih u Sarajevu sredinom septembra, došlo je do sukoba s policijom, a povrijeđeno je nekoliko osoba.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Alijana 21 godinu iščekuje Enesa: “Izašla sam po brata, nestao je misterizono i nikad nije došao”

Alijana Kaharević već 21 godinu iščekuje svog brata Enesa. Te 2003. godine je nestao i nikad ga nisu pronašli. Ističe...

Još vijesti za vas