Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Da li je moguće naplatiti štetu na automobilu nastalu zbog oštećenja puta?

Preporučeno

Ukoliko upravljač puta odbije da plati štetu ili ne odgovori u roku od 15 dana, do naknade se može doći samo sudskim putem.

Rupe kojih je sve više na putevima su nešto čega se pribojava svaki vozač. Zbog snijega, leda i soli ima ih svuda, velike su i duboke, a pravo pitanje je kako možemo i od koga naplatiti odštetu vozila?

Kakva je procedura? Šta vozač treba da uradi? U kojim slučajevima nema odštete, a šteta je nastala zbog ostećenja na putu? Koliko prijava do sada je bilo i koliko šteta je isplaćeno?

Vozači moraju da pozovu saobraćajnu policiju, koja treba da obavi uviđaj i sačini zapisnik. Vozači treba da znaju da je u takvim situacijama saobraćajna policija obavezna da izađe na lice mjesta, jer se i oštećenje na vozilu zbog rupe smatra saobraćajnom nezgodom, piše portal Automobili.ba.

Druga važna stvar jeste da vozač fotografiše i oštećenja i rupu iz nekoliko uglova, a vrlo je poželjno uzeti izjave eventualnih svjedoka.

Sljedeći korak jeste utvrđivanje štete, a za to su zaduženi procjenitelji iz društva za osiguranje. Sa ovim dokumentom, zapisnikom policije i kopijama lične karte, saobraćajne dozvole i bankovne kartice oštećeni se može obratiti direktno upravljaču puta.

Ukoliko upravljač puta odbije da plati štetu ili ne odgovori u roku od 15 dana, do naknade se može doći samo sudskim putem.

Za sve auto-puteve i magistralne puteve su odgovorni JP Autoceste FBiH, JP Putevi Republike Srpske i JP Autoputevi Republike Srpske itd.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas