Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Ni Vučić nije došao u Sarajevo na Samit EBRD-a: Poslao je zamjenu

Preporučeno

Umjesto Vučića, u Sarajevo je doputovala premijerka Srbije Ana Brnabić, koja će umjesto njega učestvovati na Samitu lidera Zapadnog Balkana.

Nakon odustajanja Hashima Thacija sa Samita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji se održava u Sarajevu od 7. do 9. maja, u okviru godišnjeg sastanka Upravnog odbora EBRD, isto je uradio i Aleksandar Vučić, javlja RTS.

Upravo se čita:  Od početka maja lakše do penzije u FBiH, četiri važna dokumenta više nisu potrebna

Vučić, naime, danas putuje u Italiju gdje će se sastati s Matteom Salvinijem, zamjenikom premijera Italije, a nakon toga putuje u Albaniju.

Umjesto Vučića, u Sarajevo je doputovala premijerka Srbije Ana Brnabić, koja će umjesto Vučića učestvovati na Samitu lidera Zapadnog Balkana.

Brnabić je posjetu započela radnim susretom sa predsjednikom EBRD-a Sumom Čakrabartijem i ostalim liderima Zapadnog Balkana – predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, premijerom Albanije Edijem Ramom, premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Upravo se čita:  Struja neće poskupjeti! FERK odbio dati saglasnost Elektroprivredi BiH za korekciju cijene

Nakon zvaničnog otvaranja Samita lidera Zapadnog Balkana, Brnabić će biti jedna od govornica na panelu o Zapadnom Balkanu, dok će na ministarskom panelu govoriti ministar finansija Siniša Mali i njegove kolege iz regiona. Kako je najavljeno, tokom dana premijerka Srbije će se sastati i sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metjuom Palmerom.

Upravo se čita:  Zbog nesposobnosti političara BiH bi mogla ostati bez dvije milijarde KM

Godišnji sastanak guvernera EBRD je najznačajniji i najveći ekonomski događaj u regionu, koji okuplja oko 3.000 učesnika i 82 delegacije. Tokom ovog trodnevnog samita, koji je počeo jučer, a završava se sutra, biće upriličeno 40 pratećih događaja na šest lokacija.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas