Petak, 3 svibnja, 2024

Meteorolozi objavili dugoročnu prognozu za BiH: Od utorka kiša, pljuskovi praćeni grmljavinom!

Preporučeno

Prije podne u većem dijelu Bosne i Hercegovine je bilo pretežno sunčano.

Izmjerene temperature zraka u 11 sati (°C): Bjelašnica 12; Ivan Sedlo 21; Bihać, Bijeljina, Gradačac, Sanski Most, Tuzla 23; Banja Luka, Bugojno, Doboj, Srebrenica 24; Brčko, Drvar, Livno, Zenica, Zvornik 25; Sarajevo 26; Neum 27; Grude 29; Mostar, Stolac, Trebinje 30;

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Poslije podne umjeren porast naoblake ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne može usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. U večernjim satima i u noći sa ponedjeljka na utorak u većem dijelu Bosne se očekuje kiša, pljuskovi i grmljavina. U sjevernim područjima Bosne lokalno je moguće jače grmljavinsko nevrijeme. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Poslije podne u Hercegovini i na zapadu Bosne vjetar u skretanju na jugozapadni. Dnevne temperature od 24 do 30, na jugu do 34 °C, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Upravo se čita:  Detalji napada na povratnike: 'Vjerovatno su mislili da smo tu za 1. maj'

Međutim, nakon stabilne i nadprosječno tople prve sedmice jula, prodor sviježijeg i vlažnijeg zraka uslovit će destabilizaciju atmosfere iznad Bosne i Hercegovine.

U utorak i srijedu očekuje se kiša, pljuskovi praćeni grmljavinom, a nije iskljućena i pojava grada. Od četvrtaka (11. jula) prognozira se pretežno sunčano. U Bosni je u poslijepodnevnim satima moguć razvoj oblaka s pljuskovima i grmljavinom.

Jutarnje temperature zraka u Bosni prognoziraju se između 12°C i 18°C, a na jugu zemlje od 18 do 22°C. Maksimalne dnevne temperature očekuju se između 18°C i 24°C, a na jugu zemlje do 30°C, lokalno i do 32°C.

Upravo se čita:  “Ništa mi nije teško” Dječak iz Bosanskog Petrovca je glava domaćinstva nakon smrti oca, od četvrte godine vozi traktor

Pretežno sunčano uz blagi porast temperature zraka, prema raspoloživim sinoptičkim kartama očekuje se i u periodu od 15. – 22.07. Rijetki popodnevni poljuskovi mogući su u planinskim i predplaninskim područjima kao i na sjeveru Bosne.

Jutarnje temperature zraka kretat će se u rasponu od 13°C do 19°C u Bosni, a na jugu zemlje do 22°C.

Temperature zraka tokom dana u Bosni bit će od 26°C do 32°C, a u Hercegovini do 34°C.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Za vikend nas očekuje nešto stabilnije vrijeme u odnosu na danas i jučer. Uz više sunčanih intervala i toplije...

Još vijesti za vas