Srijeda, 1 svibnja, 2024

Reakcija Udruženju poslodavaca FBiH: Uvažiti primjedbe poslodavaca na Prednacrt zakona o PDV-u

Preporučeno

Upravni odbor Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine smatra neprihvatljivim donošenje Prednacrta zakona o PDV-u kojeg je pripremila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, saopćeno je nakon sjednice Upravnog odbora UPFBiH.

„Predložena rješenja novog Zakona o PDV-u, nisu u interesu povećanja likvidnosti kompanija i poboljšanja poslovnog ambijenta, niti će doprinijeti kvalitetnijem uređenju oblasti indirektnih poreza i rastu prihoda“, kazao je predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović nakon sjednice UO.

Iz UPFBiH ukazuju na neophodno uključivanje zainteresirane javnosti u sve faze izrade propisa, što je u skladu sa Direktivama EU i zakonodavstvom zemalja EU.

Upravo se čita:  Kanada će kosponzorisati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Također napominju da su brojna pitanja i problemi sa kojima su se poslodavci susretali u praksi i dalje ostala neriješena. Odredbe predloženog prednacrta su neprecizno definirane i nejasne, tako da se ponovno ostavlja mogućnost proizvoljnog tumačenja.

„U Prednacrtu zakona o PDV nema suštinskih izmjena u odnosu na važeći Zakon. Ono što je bitno napomenuti jeste da predlagači nisu uvažili i u tekst Prednacrta uvrstili niti jedan zahtjev UPFBH, kao što su pomjeranje roka plaćanje PDV-a sa 10. na posljednji dan u mjesecu, plaćanje poreza po naplati fakture za male poreske obaveznike te nemogućnost obračuna odbitnog PDV-a za neplaćene fakture. Radi se o prijedlozima koji su sadržani u zakonskim rješenjima za oblast PDV-a u zemljama regiona i EU“, ističe Smailbegović.

Upravo se čita:  Zbog nesposobnosti političara BiH bi mogla ostati bez dvije milijarde KM

Također naglašava da ako donošenje novog Zakona o PDV-u ima za cilj usklađivanje sa Direktivama EU, u novi Zakon treba ugraditi i zahtjeve poslodavaca u pogledu pomjeranja roka plaćanja PDV-a i plaćanje PDV-a po naplati fakture, koji su u cijelosti usklađeni sa Direktivama EU.

U novom Prednacrtu predviđeno je povećanje praga za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 na 75.000 KM, a da prijedlog ne predviđa mogućnost kvartalnog podnošenja prijave, kako je to, na primjer, regulirano u Srbiji i Hrvatskoj.

Upravo se čita:  Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

I dalje je ostala neuređena oblast naplate PDV-a za prevoznike, čime se domaći prijevoznici stavljaju u nepovoljan položaj u odnosu na strane, na što UPFBiH godinama upozorava.

„Zbog svega navedenog, UO UPFBiH ne podržava donošenje Zakona o PDV-u u ovakvom tekstu i pozvao je zastupnike u Parlamentu FBiH i NSRS, kao i Parlamentu BiH, da ne podrže novi Zakon o PDV-u.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas