Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Bh. državljanina protjeruju iz Hrvatske jer na društvenim mrežama slavio Tita

Preporučeno

Odluka Ministarstva unutrašnjih poslova i Sigurnosno-obavještajne agencije je da on Hrvatsku mora napustiti u roku od mjesec dana.

Državljanin Bosne i Hercegovine koji živi u Rijeci je pred protjerivanjem iz Hrvatske zato što je na Facebooku javno slavio Josipa Broza Tita, Fidela Kastra (Castro) i Če Gevaru (Che Guevara).

Kako je navedeno u mišljenju Sigurnosno-obavještajne agencije, kojim se ovom državljaninu BiH odbija produženje privremenog boravka u Hrvatskoj, on predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost i javni poredak, jer u svojim javnim istupima “odobrava nasilne i vaninstitucionalne oblike otpora i promjene političkog društvenog uređenja u Republici Hrvatskoj, te veliča određene historijske ličnosti koje su u pravomoćnim sudskim postupcima osuđene na dugotrajne zatvorske kazne zbog počinjenja krivičnih djela međunarodnog terorizma s krajnje lijevih ideoloških polazišta”.

Upravo se čita:  Na granici BiH i Hrvatske: Ženu ugrizao poskok dok je brala mladi luk, hospitalizirana u Splitu

– S obzirom na opisano, stojimo pri presudi da stavovi predmetnog objavljeni u javnom prostoru, tj. na društvenim mrežama, mogu uzrokovati nasilne reakcije ili narušavanje javnog reda i mira – navodi se u mišljenju ove agencije.

Državljanin BiH već godinama živi u Hrvatskoj. Bio je oženjen pokojnom hrvatskom državljankom sa statusom braniteljice, a i sam je bio pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane, a danas je u vanbračnoj zajednici s drugom hrvatskom državljankom. Živi u Rijeci, ali Republika Hrvatska je na temelju mišljenja Sigurnosno-obavještajne agencije odlučila da on više ne smije biti u Hrvatskoj.

Upravo se čita:  U Beogradu se obratila optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

On je rekao da su mu Tito, Mao Ce Tung, Če Gevara i Kastro simpatični, i zbog toga je o njima pisao na Facebooku.

– I zbog toga više ne smijem biti u Hrvatskoj. Ja sam pacifista koji se zalaže za socijalnu pravdu. Kad god sam na Facebooku pisao o njima, jasno sam davao do znanja da odobravam njihove ideje o socijalnoj pravdi, ali ne i metode kojima su se služili – rekao je, razočaran zbog odluke da mora napuštati Hrvatsku, iako je tu zaposlen i ima porodicu.

Upravo se čita:  Popustima privlačila klijente: Fatalna Sneža lažnu diplomu ovjerila kod notara, pa dobila licencu, tri godine radila estetske zahvate dok nije uhvaćena

No, njegova tvrdnja da je pacifista nije bila dovoljna Ministarstvu unutrašnjih poslova i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji da mu nakon više od desetljeća odobre produženje boravka u Hrvatskoj.

Odluka Ministarstva unutrašnjih poslova i Sigurnosno-obavještajne agencije je da on Hrvatsku mora napustiti u roku od mjesec dana.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas