Četvrtak, 2 svibnja, 2024

UPFBiH: Novčane kazne za poslodavce 50 posto niže, ako se plate u roku od osam dana

Preporučeno

Za pravna lica u FBiH ne može biti izrečena novčana kazna u iznosu većem od 200.000 KM. Zakon o prekršajima Federacije BiH je utvrdio minimalne i maksimalne kazne za fizičke osobe, odgovorne osobe u pravnim licima i pravna lica.

Prema odredbama Zakona o prekršajima minimalna novčana kazna za fizičko lice ne može se propisati u iznosu nižem od 30 KM, za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu nižem od 50 KM, za pravno lice u iznosu nižem od 500 KM, dok se za lice koja obavlja samostalnu poslovnu djelatnost-obrt ne može propisati niža kazna od 100 KM. S druge strane, maksimalne kazne za prekršaj propisan zakonom mogu se propisati za fizičko lice do 10.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu do 20.000 KM, a za pravno lice do 200.000 KM. Za prekršaj koji počini lice koja obavlja samostalnu poslovnu djelatnost-obrt, zakonom se može propisati novčana kazna do 20.000,00 KM. Kada su u pitanju kazne utvrđene za prekršaj propisan uredbom ili odlukom vlade, odlukom gradskog ili općinskog vijeća, novčana kazna može se propisati za fizičko lice do 3.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu do 5.000 KM, za pravno lice do 10.000 KM, a za lice koje obavlja samostalnu poslovnu djelatnost-obrt u iznosu do 6.000 KM. Segment prekršajnih kazni je oblast od posebnog interesa za poslodavce i jedno o najčešćih pitanja koje poslodavci postavljaju te je stoga i zasebno obrađeno u okviru radionice o inspekcijskom nadzoru koja je danas održana u xxx u organizaciji Udruženja poslodavaca FBiH.

Upravo se čita:  Pogledajte kako izgleda vježba Oružanih snaga BiH sa američkim vojnicima

„Kada zakon određuje raspon u visini novčane kazne za određeni prekršaj sud će odrediti visinu kazne uzimajući u obzir sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti uključujući, ali ne ograničavajući se na težinu prekršaja i njegove posljedice, stepen odgovornosti okrivljenog, uvid u evidenciju o njegovim prethodnim prekršajima, njegovu finansijsku situaciju, kao i da li je iskazao kajanje. Bitno je naglasiti da značajnu novinu u zakonu predstavlja oslobađanje plaćanja 50 posto iznosa izrečene novčane kazne ako se novčana kazna izrečena prekršajnim nalogom plati u roku od osam dana. Ovakvo zakonsko rješenje, koje postoji i u praksi drugih pravnih sistema, je razlog povećanog stepen naplate novčanih kazni izrečenih prekršajnim nalogom a s druge strane, doprinosi smanjenju ekonomskog opterećenja i olakšanja plaćanja novčane kazne subjektima nadzora “, kazala je voditeljica radionice Diana Ružić.

Upravo se čita:  Sunčan kraj aprila, temperature blizu 30 stepeni, onda prvomajski obrt u cijeloj Bosni i Hercegovini

Udruženje poslodavaca FBIH, nakon provedenih konsultacija putem javnih rasprava, okruglih stolova i fokus grupa, organizira radionice jer je utvrđeno da su ključni problemi vezani za inspekcijski rad nedovoljno poznavanje propisa od strane poslodavaca, kao i nedostatak znanja u ovoj oblasti. Ovo je treća radionica o inspekcijskom nadzoru, koje se održavaju sa ciljem sprečavanja kažnjavanja poslodavaca u situacijama kada za to nema zakonskog osnova, poboljšanja poslovne klime i promocije preventivnih u odnosu na represivne mjere.

Upravo se čita:  Od početka maja lakše do penzije u FBiH, četiri važna dokumenta više nisu potrebna

Primarni cilj radionice bio je educirati poslovne subjekte o pravima i obavezama poslodavaca u postupku  inspekcijskog nadzora, značaju inspekcijskog nadzora, kao i načinu obavljanja nadzora. Radionice su do sada održane u Goraždu i Bihaću, a nakon Tuzle radionice će biti održane i u Tešnju, Mostaru, Zenici i Sarajevu. U okviru radionica bit će predstavljen i Priručnik „Prava i obaveze poslodavaca kod vršenja inspekcijskog nadzora“. Tokom radionica će predstavnici privatnih i javnih kompanija moći direktno sa stručnjakom iz ove oblasti razmijeniti stavove i iskustva o postupku inspekciijskog nadzora.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas