Petak, 3 svibnja, 2024

Ribar našao ‘nešto odvratno’, a sad je bogatiji za 300.000 eura

Preporučeno

– Htio sam znati istinu pa sam kontaktirao vlasti. Sada kada znam o čemu se radi, prodat ću ju – kaže ribar

Jamras Thiachote (55) ribar iz Tajlanda šetao je plažom kada je vidio neobičan komad. Bilo to još u januaru nakon oluje. Budući da nije bio siguran o čemu je riječ, ribar ga je ostavio.

Kasnije je njegov rođak pretraživao na internetu pa su posumnjali da je riječ o kitovoj rigotini. Jamras se vratio na plažu i uzeo taj komad koji bio težak oko šest kilograma.

Jamras koji zarađuje nekoliko eura dnevno, znao je da je kitova bljuvotina na dobroj cijeni, a kako bi mu dodatna zarada dobro došla, počeo se raspitivati o tome da li se može napraviti neki test koji bi potvrdio njegove sumnje.

Foto: Screenshot/NewsNBT

Uskoro su ga posjetili lokalni čelnici koji su potvrdili njegove sumnje.

– Prvo su došla trojica komšija. Uzeli su par uzoraka i rekli da će sve ispitati, a onda su mi rekli kako testovi ništa nisu pokazali i više mi se nisu javljali. Htio sam znati istinu pa sam kontaktirao vlasti. Sada kada znam o čemu se radi, prodat ću ju – kaže Jamras Thiachote.

Bljuvotina vrijedi oko 300.000 eura, piše Bangkok Post.

Stručnjaci su utvrdili da komad sadrži više od 80 posto tzv. ambre koja se proizvodi u probavnom sistmu kitova ulješura. Kada se ona osuši ima fini miris pa se koristi u industriji parfema.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Alijana 21 godinu iščekuje Enesa: “Izašla sam po brata, nestao je misterizono i nikad nije došao”

Alijana Kaharević već 21 godinu iščekuje svog brata Enesa. Te 2003. godine je nestao i nikad ga nisu pronašli. Ističe...

Još vijesti za vas