Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Objavljen orginalni tekst Programa reformi: Sastoji se od 53 stranice, Dodik sakrio da se u njemu spominje ANP?

Preporučeno

Je li Milorad Dodik obmanuo Narodnu skupštinu Republike Srpske? Naime, član Predsjedništva BiH navodno je poslanicima u NSRS-u dostavio samo dio Programa reformi koji je danas upućen u NATO.

Originalni dokument koji je u posjedu redakcije Žurnala pisan je na engleskom jeziku i sadrži 53 stranice, dok dokument dostavljen NSRS-u ima svega 21 stranicu. Žurnal ekskluzivno objavljuje kompletan dokument, tj. potpisanu englesku verziju koja je danas, u 16 sati dostavljena u sjedište NATO-a u Briselu.

U originalnoj verziji termin “Annual National Programme” ili skraćeno ANP pominje se najmanje dva puta. ANP je, zapravo, Godišnji nacionalni program i on se prvi put u ovom dokumentu pominje na stranici broj 5.

Upravo se čita:  Oglasio se Dodik, zasmetalo mu obraćanje Zlatka Lagumdžije na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti o BiH
Foto: Žurnal

“U decembru 2018. godine Sjevernoatlantsko vijeće je izrazilo je spremnost da prihvatiti Godišnji nacionalni program /ANP/ Bosne i Hercegovine”, navedeno je u dokumentu kojeg je usvojilo Predsjedništvo BiH.

Dalje se navodi da se BiH zalaže za poboljšanje odnosa s NATO-om, “ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu”. Ipak, na istoj stranici navedeno je da su “sve aktivnosti usklađene sa ranijim odlukama Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH”. Posjećamo, ove institucije već su usvojile zakone i odluke prema kojima je krajnji cilj Bosne i Hercegovine članstvo u NATO-u.

Upravo se čita:  Zaharova: Rusija zahtijeva od autora Rezolucije o Srebrenici da povuče dokument

Nadalje, u dokumentu koji nije dostavljen Narodnoj skupštini RS-a, detaljno je pojašnjeno gdje će biti smješten centralni registar NATO-a za BiH, a u istom pasusu se navode samo državne institucije, kao i državne policijske agencije i Obavještajno sigurnosna agencija BiH. Nijedna entitetska institucija nije navedena u originalnom dokumentu koji je danas u 16 sati predat centrali NATO-a u Briselu.

Foto: Žurnal

U ovom dokumentu primjetno je nekoliko navoda koji predstavljaju dodatni iskorak u saradnji sa NATO-om, naročito dio koji se odnosi na segment odbrane. U uvodnoj rečenici dokumenta, tako, piše da je “odnos BiH i NATO-a ima kontinuitet rasta kroz različite programe i mehanizme saradnje u kojima Bosna i Hercegovina učestvuje”. Jedan od tih mehanizama je učešće u MAP-u. Nadalje, u dokumentu je navedeno da je podnošenje Programa reformi, zapravo, početak implementacije reforme odbrane, odnosno odluke i zaključka kojeg je usvojilo Predsjedništvo BIH. Dakle, usvajanjem Programa reformi BiH otklonjene su sve prepreke za nesmetanu implementaciju reforme odbrane BiH, što je preduslov za članstvo u NATO-u.

Upravo se čita:  Zvaničnici iz RS-a optuživali Lagumdžiju da ne poštuje zakone, Šmita da se obraća u ličnom svojstvu, a sve to je radila Cvijanović

Pročitajte originalni tekst Programa reformi na ovom LINKU.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Žena ostala bez 576.780 KM nakon što je prevarena na stranici za upoznavanje

Sedamdesetdevetogodišnja žena iz Dablina ostala je bez svoje ušteđevine od 250.000 funti (576.780 KM) nakon što je prevario muškarac...

Još vijesti za vas