Subota, 4 svibnja, 2024

Ilijaš jutros najzagađeniji u BiH, vrijednost PM10 čestica čak 881,7

Preporučeno

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani.

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo i jutros su zabilježili prekoračenje praga uzbune PM10 čestične tvari u zraku (300 µg/m3 ) na automatskoj stanici Ilijaš (881,7 µg/m3 ).

Prema rezultatima koje je objavila Eko-akcija, Ilijaš je trenutno najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini.

Upravo se čita:  Struja neće poskupjeti! FERK odbio dati saglasnost Elektroprivredi BiH za korekciju cijene

Visoke koncentracije PM10 čestica su zabilježene i na ostalim mjernim stanicama. Na automatskoj stanici Vijećnica 32,2 µg/m3, , na Otoci 195 µg/m3., podaci su objavljeni na stranici Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Prema zdravstvenima upozorenjima radi se izvanrednim okolnostima sa vjerojatnoćom da će cijela populacija biti pogođena tom situacijom.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Upravo se čita:  Racije u call centrima u BiH: Razbijena mreža koja je prevarila hiljade ljudi

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani.

I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je u subotu na telefonskoj sjednici Odluku kojom se proglašava epizoda “Uzbune” na području Kantona.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Čović: Evropski sud pravde odbacio Sky! Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

Evropski sud pravde (ESP) odbacio je korišćenje kao dokaza u krivičnim sudskim postupcima "nezakonito dobijenih razgovora sa šifrovanih mreža...

Još vijesti za vas