Petak, 3 svibnja, 2024

Hrvatska šalje pomoć kantonima u BiH s hrvatskom većinom gdje i nema migranata

Preporučeno

Nakon ovakve odluke Hrvatske da pomogne kantone s hrvatskom većinom, a koji i nemaju probleme sa migrantima ostavlja se prostro za razne šepkulacije.

Vlada Republike Hrvatske na 206. sjednici donijela je odluku o doniranju pet termovizijskih kamera i 198 kompleta policijske opreme za opremanje policijskih snaga Bosne i Hercegovine.

Vrlo velikodušno i samo na prvi mah dobronamjerna i dobrosusjedska saradnja, piše Agencija Patrija.

Naime, Vlada Andreja Plenkovića šalje pomoć ministarstvima unutrašnjih poslova tri kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, kao i Livanjskom. Također, pomoć se šalje Graničnoj policiji BiH, na čijem je čelu Zoran Galić, blizak HDZ-u.

Hrvatska je, zlonamjernici bi kazali, ovom „velikodušnom“ pomoći, pomogla sebe, a ponižavajući državu BiH.

Upravo se čita:  Policija uhapsila vozača autobusa koji je sagradio dodatni rezervoar za krijumčarenje robe

Da su do kraja imali dobre namjere pomoć bi došla na državni nivo odakle bi se, gdje je najpotrebnije, pomoć i oprema rasporedili. Interesantno je da Unsko-sanski kanton nije uključen u ovu „humanu“ stranu Hrvatske, a sjetimo se da je USK podnio najstrašniji i najveći teret migrantske krize, a odakle je i najveći broj migranata prelazio u Hrvatsku. Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić nedavno je boravio u Hrvatskoj, a još nema zvanične objave o najavljenoj pomoći niti njegovog očitovanja da li je on ovaj vid saradnje dogovorio u Zagrebu.

Podsjećam, Radončić je rekao u Zagrebu da ekonomske migracije nisu humanitarno pitanje i da će učiniti sve da BiH ne postane parkiralište za migrante.

Upravo se čita:  Zaove napale i pretukle snahu pa je istjerale iz bratove kuće

Također je kazao da je namjerno izabrao Hrvatsku za prvi bilateralni susret kako bismo pokazali da nam je odnos s njome strateški bitan, jer dijeli nas preko hiljadu kilometara duga granica.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da je s bosanskohercegovačkim kolegom dogovorio pojačanu suradnju s njihovom graničnom policijom, a Radončić je upozorio na “alarmantno stanje” u zemlji po tom pitanju.

“Jedan granični policajac u BiH čuva 25 kilometara granice. U posljednje tri godine granična policija nije zaposlila niti jednog novog mladog čovjeka”, istaknuo je Radončić.

Kaže da je BiH “hitno” potrebno 400 policajaca, a ukupno 1200.

Sada nakon ovakve odluke Hrvatske da pomogne kantone s hrvatskom većinom, a koji i nemaju probleme sa migrantima ostavlja se prostro za razne šepkulacije.

Upravo se čita:  Tri mladića iz BiH otišla u Hrvatsku da služe dobrovoljni vojni rok

Moguće da je riječ i o svojevrsnoj igri, a nakon strašnih evropskih kritika na ponašanje prema migrantima od strane Hrvatske.

„Na osnovu zaprimljene molbe za pomoć Granične policije BiH i ministarstava u FBiH, a uzimajući u obzir sve veće sigurnosne izazove vezane uz sve vrste prekograničnog kriminaliteta, koje su posebno izražene u južnim dijelovima FBiH koji graniče s Hrvatskom, pripremljena je odluka“, navodi se iz Vlade RH.

Nije detaljisano zbog čega onda nije upućena sva pomoć Graničnoj policiji, i po kojem kriteriju su odabrana baš ova tri kantona s hrvatskom većinom!

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Alijana 21 godinu iščekuje Enesa: “Izašla sam po brata, nestao je misterizono i nikad nije došao”

Alijana Kaharević već 21 godinu iščekuje svog brata Enesa. Te 2003. godine je nestao i nikad ga nisu pronašli. Ističe...

Još vijesti za vas