Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Oglasili se ambasadori Kvinte nakon poteza zvaničnika iz Republike Srpske!

Preporučeno

Odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke ustavnih sudova u bilo kojoj zemlji, konačne su i obavezujuće i moraju se implementirati. Prečesto to nije bio slučaj.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije te Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini izdale su zajedničko saopćenje o odluci predstavnika zvanične Banje Luke da blokiraju rad i donošenje odluka u institucijama BiH zbog odluka Ustavnog suda BiH.

Upravo se čita:  Predsjedavajući predsjedništva BiH razgovarao s velikim imamom tokom posjete Egiptu

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

– Naš cilj je stabilna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, u kojoj će svi biti zadovoljni i uživati potpunu zaštitu zakona. Jednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima je neprihvatljivo i kontraproduktivno bez obzira s koje strane dolazi i može samo oslabiti upravo ona poboljšanja i napredak koji građani žele vidjeti. Oni su ti koji osjećaju stvarne posljedice odnosa koje BiH ima s drugim zemljama i međunarodnom zajednicom. To, također, šalje negativnu poruku investitorima, kao i građanima BiH, koji odlučuju da napuste zemlju.

Upravo se čita:  Od početka maja lakše do penzije u FBiH, četiri važna dokumenta više nisu potrebna

Odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke ustavnih sudova u bilo kojoj zemlji, konačne su i obavezujuće i moraju se implementirati. Prečesto to nije bio slučaj.

Rješenje pitanja sastava Ustavnog suda je moguće u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja, kao što su Mišljenje EU i Pribeov izvještaj.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili kakvo vrijeme nas očekuje u narednim danima u BiH

Razgovor o takvim mogućnostima između političkih stranaka i u Parlamentu, putem kompromisa i dijaloga, najbolji je način da se ojača vladavina prava i da se zemlja dovede do stadija u kojem više, zahvaljujući postojanju nezavisnog pravosuđa i jasne podjele vlasti, neće biti potrebna međunarodna supervizija.

Mi ostajemo na raspolaganju da podržimo sve iskrene napore s ciljem pozitivnog iskoraka.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas