Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Dragan Bursać: “Djevočica je krenula kući, ide u deveti razred, Bošnjakinja, pokrivena…”

Preporučeno

Novi slučaj nacioanlane netrpeljivosti desio se u četvrtak, 20. februara, u Srebrenici. Podsjetimo, kako je na svom Facebook profilu objavio Adnan Delić, učenica devetog razreda osnovne škole u Srebrenici F.S. napadnuta je verbalno pri povratku kući.

Ovim povodom oglasio se i banjalučki novinar Dragan Bursać. Njegov komentar objavljen na Facebooku prenosimo u cijelosti:

“F. je krenula kući. F. ide u deveti razred. F. je djevojčica. F. je Bošnjakinja. F. je pokrivena.

Dječaci koji pjevaju četnicke pjesme i uzvikuju četničke parole ne vole F. iako dijele školske klupe. Naučeni su da ne vole drugog i drugačijeg. Naučila ih je škola, vjeronauka, mediji i porodica.

Svi zajedno su upropastili djecu!

A tako upropaštena djeca iznova i iznova i iznova slave četnike. Onda dječaci, tako naučeni, tako zaraženi mržnjom maltretiraju F.

Prvu su je maltretirali u srebreničkoj osnovnoj školi, a onda je desetak dječaka sačekalo F. na putu do kuće i okružilo je.

Zamislite, F. sama, pokrivena u suzama gleda očima boje straha svoje vršnjake otrovane, kako isijavaju mržnju po njoj.

Tako vam je to u Srebrenici, gradu genocida u kojem se opet kalemi i po djeci rasipa uvijek ista mržnja. Mržnja koja ne razlikuje boju, pol, dob. Čak ne razlikuje niti dijete od odrasle osobe.

Mržnja kojom društvo inficira djecu, e ta je najgora!

Otkud nam pravo da kao roditelji, škola i društvo trujemo djecu mržnjom? Otkud nam pravo da se ta mržnja izlije na nevinu djevojčicu bez zaštite? Otkud nam pravo da iznova i iznova ne činimo ništa, dok nijemo gledamo kako nam djecu jede fašistička mržnja?

Sutra, već sutra i vaše dijete može biti ili zlostavljana F ili maloljetni zlostavljač, napisao je banjalučki novinar Dragan Bursać.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Alijana 21 godinu iščekuje Enesa: “Izašla sam po brata, nestao je misterizono i nikad nije došao”

Alijana Kaharević već 21 godinu iščekuje svog brata Enesa. Te 2003. godine je nestao i nikad ga nisu pronašli. Ističe...

Još vijesti za vas