Subota, 4 svibnja, 2024

Svijet ima novi crni rekord po broju zaraženih koronom: Države idu u lockdown!

Preporučeno

Prethodni crni rekord u jednom danu iznosio je 306.857 novozaraženih (6. septembra). WHO je 17. aprila prijavljeno rekordnih 12.430 smrtnih slučajeva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je o rekordnom porastu broja novozaraženih osoba koronavirusom u svijetu u jednom danu, s ukupnim rastom od 307.930 za 24 sata.

Najveći porast zabilježen je u Indiji, Sjedinjenih Američkim Državama i Brazilu, prenosi Guardian. Broj umrlih porastao je za 5.537 na ukupno 917.417.

Indija je prijavila 94.372 nova slučaja, slijede SAD sa 45.523 nove infekcije i Brazil sa 43.718. I SAD i Indija prijavile su više od 1.000 novih smrtnih slučajeva, a Brazil 874 izgubljenih života u protekla 24 sata.

Upravo se čita:  Sunčan kraj aprila, temperature blizu 30 stepeni, onda prvomajski obrt u cijeloj Bosni i Hercegovini

Prethodni crni rekord u jednom danu iznosio je 306.857 novozaraženih (6. septembra). WHO je 17. aprila prijavljeno rekordnih 12.430 smrtnih slučajeva.

Indija predvodi u svijetu po broju novih dnevnih slučajeva i postigla je globalni rekord prošle sedmice sa 97.570 slučajeva prijavljenih u jednom danu, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins.

U nekim dijelovima Indije medicinski kisik postaje teško pronaći jer ukupni broj zaraženih u toj zemlji prelazi 4,7 miliona slučajeva, a samo su SAD zabilježile više slučajeva – 6,5 ​​miliona.

Upravo se čita:  Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Treba istaći da broj novih slučajeva u SAD-u pada, a WHO govori o padu za oko 44% s obzirom da je 16. jula registrovano 77.000 novih slučajeva u jednom danu. Slučajevi u Brazilu također su u padu.

Uprkos velikom broju novozaraženih, američki predsjednik Donald Trump održao je u nedjelju predizborni skup u Nevadi u zatvorenom prostoru, uprkos upozorenjima zdravstvenih radnika da se ne održavaju veliki skupovi u unutrašnjostima objekata. Mediji izvještavaju da su okupljeni sjedili blizu jedni drugih, a mnogi nisu nosili ni maske.

U međuvremenu, Izrael ulazi u trosedmičnu blokadu širom zemlje koja započinje u petak nakon izbijanja novih slučajeva u drugom valu, rekao je u nedjelju premijer Benjamin Netanyahu. Izrael je tako postao prva zemlja u svijetu koja je ponovno uvela strogo “zaključavanje”.

Upravo se čita:  U aprilu povećan broj blokiranih računa bh. poslovnih subjekata

Jedna od svijetlih vijesti na globalnom nivou bila je Victoria, australijska žarišna država, koja je u ponedjeljak prijavila 35 novih slučajeva, što je najniži dnevni porast infekcija od kraja juna.

U Melbourneu je skraćen noćni policijski čas za sat vremena, a vrijeme koje ljudi mogu provesti vani povećano je na dva sata.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Unuk Josipa Broza Tita pisao molbu zemljama Pokreta nesvrstanih da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici

Unuk Josipa Broza Tita, Joška Broz, izjavio je na televiziji Pink da je pisao zemljama Pokreta nesvrstanih da ne...

Još vijesti za vas