Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Prije 25 godina: Na današnji dan potpisan je Dejtonski mirovni sporazum

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

25. godina nakon potpisivanja, generalna je ocjena da je ovaj sporazum donio prijeko potrebni mir, ali da ustavno uređenje BiH ne omogućava normalno funkcioniranje i punu integraciju u savremene tokove.

Na današnji dan, 14. decembra 1995. godine u Parizu je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

Mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu, parafiran je ranije, 21. novembra 1995. godine u Dejtonu, u američkoj državi Ohaju, poslije trosedmičnih pregovora.

Upravo se čita:  Više od polovine stanovnika zadovoljno životom u BiH, čekaju se nove investicije

U Elizejskoj palati u Parizu sporazum su potpisali predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Srbije Slobodan Miloševiću, u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera (Warren Christopher).

– Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut – kazao je Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Dejtonskog sporazuma u Parizu.

Upravo se čita:  Pogledajte kako izgleda vježba Oružanih snaga BiH sa američkim vojnicima

Danas, 25. godina kasnije, generalna je ocjena da je ovaj sporazum donio prijeko potrebni mir, ali da ustavno uređenje BiH ne omogućava normalno funkcioniranje i punu integraciju u savremene tokove.

Stoga su sve češći pozivi za reformu Ustava BiH, koji je dio Dejtonskog sporazuma. Takve preporuke date su na nedavnom saslušanju u Kongresu SAD budućnoj američkoj administraciji koju će predvoditi Džo Bajden (Joe Biden).

Upravo se čita:  Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Osim toga, takve poruke su uputili brojni međunarodni zvaničnici na svečanosti koja je ove sedmice organizirana u sarajevskoj Vijećnici.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas