Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Donesena odluka: Još jedan kanton u Bosni i Hercegovine od ponedjeljka ide u popuštanje određenih mjera

Autor:Fena

Preporučeno

Od ponedjeljka, 15. februara, doći će do popuštanja određenih mjera i u obrazovnim ustanovama, pa će osnovci od prvog do petog, te učenici završnih devetih razreda nastavu pohađati svakodnevno u svojim školama.

Članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) donijeli su odluku o najvjerovatnijem popuštanju određenih mjera, s obzirom na povoljniju zdravstveno-epidemiološku situaciju u ovom kantonu u posljednje dvije sedmice. Tako će od 15. februara ponovo biti omogućen rad specijalističkih ambulanti, odnosno bit će uspostavljen kontinuitet kontrolnih pregleda pacijenata u zdravstvenim ustanovama, prvenstveno u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Upravo se čita:  Maršom mira obilježena godišnjica progona više od 20.000 Bošnjaka i Hrvata iz Doboja

“Imamo veliki broj pacijenata koji čekaju na specijalističke i kontrolne preglede u Kantonalnoj bolnici, koji nažalost zbog ranije epidemiološke situacije nisu bili mogući u nekom normalnom kontinuitetu. Zato će početak rada specijalističkih ambulanti značajno olakšati i rad naših domova zdravlja”, rekla je direktorica Doma zdravlja Cazin Nedima Zulić.

Od ponedjeljka, 15. februara, doći će do popuštanja određenih mjera i u obrazovnim ustanovama, pa će osnovci od prvog do petog, te učenici završnih devetih razreda nastavu pohađati svakodnevno u svojim školama.

Upravo se čita:  Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

“Dosta povoljnija situacija nam je i ovdje omogućila određeno popuštanje mjera. Također, školski čas će trajati 40 minuta, s tim da će se za vrijeme dvadesetominutnih velikih odmora dezinfikovati i provjetravati prostorije. Omogućit ćemo ponovo i časove tjelesnog i zdravstvenog odgoja, naravno uz poštivanje određenih pravila ponašanja i sa akcentom na individualne vježbe”, riječi su kantonalne ministrice zdravstva Nermine Ćemalović.

Upravo se čita:  Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Odluke koje će se primjenjivati od 15. januara, aktuelne će biti najmanje 14 dana, nakon čega će se ponovo detaljno provjeriti i analizirati zdravstveno-epidemiološka situacija u USK.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Influenserica iz Njemačke sa 230.000 pratitelja ukrala odjeću u vrijednosti 1.700 eura

T. S. (22), influencerica iz Stuttgarta, koju na Instagramu prati oko 230.000 pratitelja, iz trgovine u outletu u Metzingenu...

Još vijesti za vas