Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Goran Čerkez saopćio dobre vijesti: Uspjeli smo sanirati najveće žarište, situacija se smiruje

Preporučeno

– Mi smo imali jednu prilično tešku situaciju u posljednja dva mjeseca i sada možemo reći da se ta situacija smiruje. U zadnjem tjednu možemo govoriti o značajnom smanjenju broja oboljelih. Najveće je žarište bilo u Sarajevu i to smo uspjeli u potpunosti sanirati, izjavio je u Studiju 4 HTV-a pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez.

Međutim, broj umrlih je prilično velik i tokom posljednjeg mjeseca u Federaciji BiH bilo je dvije tisuće umrlih, rekao je Čerkez. Komentirajući veliki broj umrlih kazao je kako je BiH zemlja s ograničenim zdravstvenim resursima i s ovom se krizom nosi vrlo mali broj zdravstvenih profesionalaca, svega pedesetak infektologa.

Upravo se čita:  Bh. radnici u ugostiteljstvu odlaze zbog boljih plata: Zarade do 2.000 eura umjesto 757 KM

S druge strane, problem je u tome, kako je naveo, što se ljudi kasno javljaju, u bolnice dolaze u jako kritičnom stanju i u takvim je okolnostima i smrtnost povećana.

– Sadašnje stanje je posljedica kasnog reagiranja lokalnih sredina, odnosno kantona, a riječ je o zakašnjenju od više tjedana, a osnovni problem je kulturološko nasljeđe i slab nadzor. Politika je jako odgovorna u nadzoru provođenja mjera, rekao je Čerkez te dodao da je Mostar sada možda najkritičniji.

Upravo se čita:  Olujno nevrijeme stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte prognozu stranice BHmeteo

– U isto vrijeme nemate zatvoren ni jedan kafić, nema nikakvih restrikcija na lokalnoj razini i naravno da će broj zaraženih rasti, dodao je.

Bosanskohercegovačko-hrvatska granica potpuno je bila otvorena za hrvatske građane, a za bosanskohercegovačke građane ona je zatvorena jer moramo imati PCR test, rezervaciju hotela ili opravdanje zašto putujemo. Veliki broj građana Hrvatske dolazi u BiH i potencijalno po povratku može prenijeti zarazu, rekao je Čerkez.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Žena ostala bez 576.780 KM nakon što je prevarena na stranici za upoznavanje

Sedamdesetdevetogodišnja žena iz Dablina ostala je bez svoje ušteđevine od 250.000 funti (576.780 KM) nakon što je prevario muškarac...

Još vijesti za vas