Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Ovo su najčešći simptomi delta varijante koronavirusa

Autor:N1

Preporučeno

Dosadašnji podaci pokazuju da je delta varijanta koronavirusa zaraznija u odnosu na izvorni soj, ali i u odnosu na druge raširene varijante.

Od izbijanja pandemije koronavirusa, s pojavom novih sojeva počinju se mijenjati i simptomi bolesti. Delta varijanta proširila se širom svijeta, a oboljeli se bore sa simptomima koji se razlikuju od onih s kojim smo do sada najviše povezivali covid-19.

Način na koji virus izaziva bolest ovisi o dva čimbenika. Jedan je viralni, a uključuje brzinu replikacije, način prijenosa i slično. Viralni čimbenici mijenjaju se kako virus evoluira. Drugi čimbenik ovisi o nositelju virusa, a na to mogu utjecati dob, spol, lijekovi, prehrana, stres, zdravstveno stanje itd.

U većoj mjeri obolijevaju mlađe osobe

Prema podacima iz Ujedinjenog Kraljevstva koji su prikupljeni putem aplikacije u kojoj korisnici sami prijavljuju simptome bolesti, čini se da su se simptomi covida promijenili u odnosnu na one koje je izazivao izvorni soj iz Wuhana.

Vrućica i kašalj su od početka pandemije česti simptomi covida, dok su se glavobolje i bolno grlo javljali kod nekih pacijenata. Svi ti simptomi pojavljuju se kod bolesnika zaraženih delta varijantom. No, curenje iz nosa dosad se nije spominjalo kao simptom, ali se to promijenilo s novom varijantom virusa. Gubitak mirisa na početku pandemije bio je jedan od najčešćih simptoma koronavirusa. Kod zaraženih delta varijantom koronavirusa zauzima tek deveto mjesto.

Promjene u simptomima mogu biti povezane i s cijepljenjem. Naime, većina starijih osoba je cijepljeno protiv covida pa sada u većoj mjeri obolijevaju mlađe osobe. Oni uglavnom imaju ove spomenute blaže simptome bolesti.

I promjene u samom virusu mogu utjecati na promjenu simptoma. No, još uvijek nije posve jasno zašto se s novom varijanom mijenjaju i simptomi bolesti, piše Science alert.

Delta varijanta je zaraznija

Dosadašnji podaci pokazuju da je delta varijanta koronavirusa zaraznija u odnosu na izvorni soj, ali i u odnosu na druge raširene varijante.

Znanstvenici smatraju da bi je delta varijanta također i prenosivija u odnosu na ostale sojeve. Stručnjaci ističu da je potrebno cijepiti što više osoba kako bi se zaštitili, a proizvođači odorenih cjepiva poručuju da su njihova cjepiva učinkovita i protiv delta varijante.

Ako primijetite neke simptome kod sebe, pa makar to bio i samo začepljen nos, trebali biste se testirati na covid.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas