Nedjelja, 5 svibnja, 2024

NSRS usvojila zakon o ćirilici: Šta će to u praksi značiti za građane manjeg bh. entiteta?

Preporučeno

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine za Zakon je glasalo 70 poslanika, dva su bila protiv, a uzdržanih nije bilo.

Na 21. posebnoj sjednici Narodne skupštine RS usvojen je Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma. Zakon nakon ovoga ide u Vijeće naroda RS, a iz Kluba Bošnjaka su najavili kako će tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa s tvrdnjom da je ovaj zakon diskriminatoran.

Posebna sjednica Narodne skupštine počela je u podne, na Dan srpskog jedinstva, nacionalne zastave i slobode koji se obilježava u Srpskoj i Srbiji.

Upravo se čita:  Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

– Ovim zakonom uređuju se sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Jezikom srpskog naroda, u smislu ovog zakona, smatra se standardizovan i normiran tip jezika, s ijekavskim i ekavskim književnim izgovorom, kao sredstvo i opšte dobro nacionalne kulture. Ćiriličkim pismom, u smislu ovog zakona, smatra se standardizovan tip ćirilice jezika srpskog naroda, koja predstavlja temelj kulturnog i nacionalnog identiteta – saopšteno je iz NSRS.

Upravo se čita:  Oglasio se Dodik, zasmetalo mu obraćanje Zlatka Lagumdžije na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti o BiH

Ovim zakonom uređuju se sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj, kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine za Zakon je glasalo 70 poslanika, dva su bila protiv, a uzdržanih nije bilo.

Također, kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava, obavezne su da imaju logo i naziv manifestacije ispisan na ćirilici. Preporučeno je da se uvedu određene poreske i administrativne olakšice za preduzeća i druge subjekte koji se odluče da u svom poslovanju koriste ćirilicu.

Upravo se čita:  Pogled iz RS: "Debakl Dodika, ovo je bilo gore nego kad ga je ponizio Bakir"

Za one koji su obavezni, a ne budu poštovali zakonske odredbe, propisane su prekršajne novčane kazne od 1.000 do 5.000 maraka.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Poznat identitet državljanina BiH koji je poginuo u stravičnoj nesreći u Sloveniji

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju ujutro na magistralnom putu kod Brezovice u Sloveniji poginuo je...

Još vijesti za vas