Utorak, 7 svibnja, 2024

Reper iz Njemačke oskrnavio Latinsku ćupriju, oglasio se na Instagramu

Autor:N1

Preporučeno

“Vandalizam i skrnjavljenje nacionalnih spomenika je nedopustivo i krivično djelo. Ovaj čin vandalizma nad nacionalnim spomenikom će biti uklonjen”, istaknula je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Prije dva dana izvršen je vandalizam nad nacionalnim spomenikom Latinska ćuprija na kojem su ispisani grafiti s obje strane mosta. Autor grafita koji je nacrtao veliki grafit sa svojim umjetničkim imenom je reper Bankx iz Berlina.

Upravo se čita:  Bh. radnici u ugostiteljstvu odlaze zbog boljih plata: Zarade do 2.000 eura umjesto 757 KM

Saznalo se to, nakon što se Bankx oglasio putem Storyja na svom Instagram profilu.

“Sad se zna da smo mi ofarbali most, poštujemo vašu historiju i sve što uz to ide. Zaista nismo znali da je čuveni most. Nismo oskrnavili ili uništili most, nego ga uljepšali na svoj način”, napisao je Bankx.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je da će grafit biti uklonjen.

Upravo se čita:  Kako je praznik rada postao neradni dan: Evo od kada i zašto se širom svijeta uopšte slavi 1. maj

“Sarajevska vlast je podržala uličnu umjetnost kroz projekte kao što je Street Art Festival “Fasada”. Ali vandalizam i skrnjavljenje nacionalnih spomenika je nedopustivo i krivično djelo. Ovaj čin vandalizma nad nacionalnim spomenikom će biti uklonjen”, istaknula je gradonačelnica Sarajeva.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, na sjednici održanoj od 30. augusta do 2. septembra 2004. godine, donijela je Odluku kojom se historijska građevina – Latinska ćuprija u Sarajevu proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Tjelohranitelj Edina Gačanina i bivši specijalac FUP-a: Nakon 90 dana iza rešetaka Dženis Kadrić pušten na slobodu

Latinska ćuprija je jedan od najstarijih sarajevskih mostova, koji se mijenjao vremenom, od prvobitnog drvenog mosta do kamene ćuprije koja danas premošćuje Miljacku. Prvi put se ovaj most spominje u popisu iz 1541. godine, gdje se navodi kako je most podigao izvjesni sarač Husein, sin Širmedov.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika tragedija u Sarajevu: Mercedesom udario dvogodišnje dijete, preminulo je

Na kolovozu prilaznog puta prema dvorištu kuće u ulici Bojnička u sarajevskoj općini Ilidža dogodila se teška saobraćajna nesreća...

Još vijesti za vas