Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Rezolucija Sabora IZ u BiH: Pozivamo sve građane BiH da očuvaju mir i državu

Autor:Patria

Preporučeno

Muslimani u Bosni i Hercegovini, kao autohtoni Evropljani, danas predstavljaju ogledalo Evrope na kojem se zrcali njena vjerodostojnost u slijeđenju najviših univerzalnih i vlastitih vrijednosti i vjerodostojnost njenog humanističkog naslijeđa – rečeno je

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na redovnoj sjednici, održanoj 25. decembra 2021. godine, usvojio je Rezoluciju o neophodnosti očuvanja mira u Bosni i Hercegovini i državne suverenosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

“Bosna i Hercegovina se tokom svoje višestoljetne historije afirmirala kao posebna državna, politička, društvena i kulturološka činjenica. Historijske obavijesti potvrđuju njen zaseban razvoj u različitim poljima državnog i društvenog života, duhovnosti, kulture i umjetnosti, zahvaljujući čemu se profilirao osebujan bosanskohercegovački identitet, kao sastavni dio šireg evropskog historijskog i kulturnog identiteta. Potvrđujući svoju vitalnost i snagu, naša zemlja je nadživjela sve domaće i međunarodne krize i potrese i stekla puno pravo da se razvija kao slobodna država u zajedništvu i saradnji s drugim evropskim državama, doprinoseći općim vrijednostima mira, stabilnosti i napretka u svijetu.

U posljednje vrijeme sa zabrinutošću pratimo tendencije u domaćoj i međunarodnoj politici koje nas, na krilima destruktivnih ideja šovinizma, ksenofobije, te nacionalne i vjerske segregacije, suočavaju s prijetnjom novih sukoba i podjela, kao i poništenja svih tekovina mira i napretka koje je ova zemlja ostvarila u posljednjih četvrt stoljeća. Neodgovorni pojedinci i skupine u zemlji i okruženju podstičunepovjerenje i nesnošljivost među narodima i građanima Bosne i Hercegovine, šire retoriku i vode politiku koja bi ovu zemlju mogla pretvoriti u konfliktno područje, a njene stanovnike lišiti elementarnog prava da žive u slobodi, bez straha od novih sukoba i stradanja. Sastavni dio te retorike su već viđeni napori na stigmatizaciji i dehumanizaciji bosanskohercegovačkih muslimana-Bošnjaka, kao naroda čijise svjetonazor nastoji prikazati nespojivim s naslijeđem i vrijednostima savremene Evrope.Takvo djelovanje ima ciljda proizvedevjersku netrpeljivost prema muslimanima u evropskim diplomatskim središtima i u široj javnosti, kao podlogu za pribavljanje podrške politici razbijanja Bosne i Hercegovine, suverene i teritorijalno cjelovite države.

Upravo se čita:  Sud BiH potvrdio: Podignuta prva optužnica zbog negiranja genocida!

Zlonamjernu tezu o tzv. muslimanskoj prijetnji najbolje demantira nepodijeljena privrženost bosanskohercegovačkih muslimana evropskim i univerzalnim ljudskim i civilizacijskim vrijednostima i idealima, posvjedočena i u najtežim uslovima života pod oružanom agresijom i u miru, poslije proživljenog genocida. Ta insinuacija služi kaopodlogaza nove atake na Bosnu i Hercegovinu i kao pogonsko gorivo za jačanje i širenje ekstremizma, islamofobije i drugih nasrtaja na slobodu, toleranciju i pluralističko biće naše domovine.

Upravo se čita:  Šta se krije iza priča o sukobu u Bosni i Hercegovini?

Muslimani u Bosni i Hercegovini, kao autohtoni Evropljani, danas predstavljaju ogledalo Evrope na kojem se zrcali njena vjerodostojnost u slijeđenju najviših univerzalnih i vlastitih vrijednosti i vjerodostojnost njenog humanističkog naslijeđa.

Pozivamo svedobronamjerne ljude u Bosni i Hercegovini, bez obzira na političke, nacionalne, vjerske i druge razlike, da učine maksimalan napor na očuvanju naša dva zajednička dobra – mira i države, kao garancije života dostojnog čovjeka naših građana i naroda. Od odgovornih političkih ličnosti u zemlji, njenom susjedstvu i u svijetu očekujemo i tražimo da poštuju interese velike većine građana ove zemlje, kojima nije ni do kakvih novih sukoba i podjela, ni do kakvih političkih zapleta i kriza koje nas vraćaju u prošlost, već isključivo do mirnog i dostojanstvenog života, kakvog žive građani u zemljama Evrope i naprednog svijeta. Neka naročito poštuju interese mladih ljudi i dolazećih pokoljenja ove zemlje.

Upravo se čita:  Više od polovine stanovnika zadovoljno životom u BiH, čekaju se nove investicije

Tražimo od Evropske unije da Bosni i Hercegovini u najskorije vrijeme dodijeli kandidatski status; od NATO-a ubrzanje procesa pristupanja Alijansi, a od Vijeća sigurnosti UN-a da kontinuirano produžava i ojačava mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, u cilju osiguranja mira i stabilnosti.

Dvadeset i šest godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog ugovora, bez obzira na sve poteškoće, izazove i krize na koje Bosna i Hercegovina nailazi na putu svog savremenog razvoja, neophodno je uvijek imati u vidu kontinuitet posebnosti i bogatstvo naslijeđa koje ova zemlja i njeni narodi i građani baštine, kao garanciju, podlogu i poticaj u njihovom modernom političkom, društvenom i kulturnom životu. Opredijeljena ka punopravnom članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina, kao cjelovita i demokratska država, ima historijske, političke, kulturne, ekonomske i sve druge pretpostavke za autentičnu i kreativnu ulogu u evropskoj porodici zemalja i naroda u XXI stoljeću”, tekst je Rezolucije.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas