Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

“Propalo” obilježavanje rođendana Orbanu i Mitroviću, bijeli čaršavi na prozorima u Prijedoru

Autor:N1

Preporučeno

Skup povodom Dana bijelih traka najavljen je za 12 sati.

Na pojedinim prijedorskim stanovima danas su, u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine, istaknute bijele plahte, javila je reporterka BIRN-a BiH.

Danas se u ovom gradu obilježava Dan bijelih traka, sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana. Za razliku od prethodnih godina, MUP RS-a zabranio je mirnu šetnju, ali su organizatori pozvali na mirno okupljanje koje je dozvoljeno.

Upravo se čita:  Milijardu eura ipak nije propalo? Usvojena lista reformi u Bosni i Hercegovini

Iz policije su kazali kako su za danas najavljena još dva skupa, između ostalog, proslava rođendana premijera Mađarske Viktora Orbana i vlasnika „Pinka MG“ Željka Mitrovića, ali i pet godina od inauguracije Aleksandra Vučića, međutim, trg u Prijedoru je gotovo prazan, javio je reporter N1.

Treći skup, povodom Dan bijelih traka, najavljen je za 12 sati.

Upravo se čita:  Utvrđen identitet ženske osobe čije je beživotno tijelo jutros izvučeno iz Miljacke

Inače, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović osudio je odluku vlasti da se zabrani mirna šetnja povodom sjećanja na ubijene Prijedorčane.

“Prijedor je jedno od mjesta na kojem su počinjeni neki od najvećih zločina u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine. Masovna ubistva, silovanja, premlaćivanja i držanje u nehumanim uvjetima u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje zločini su koji su uznemirili savjest čovječanstva”, podsjetio je Džaferović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Kafa u BiH ponovo poskupljuje, uskoro nove cijene

Zbog rasta cijene sirove kafe na svjetskim berzama i u BiH se očekuju nove, veće cijene omiljenog napitka među...

Još vijesti za vas