Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Hoće li u BiH poskupjeti osiguranje vozila i hoće li se ukidati bonus?

Preporučeno

Izvršna direktorica Euroherca BiH mr. sc. Belma Selimbegović tvrdi da se radi o nagađanjima.

Različite interpretacije promjene načina poslovanja osiguravateljskih društava dovele su do zaključaka kako će doći do poskupljenja “registriranja” vozila, a pod tim građani podrazumijevaju cijeli paket usluga i obveza.

Izvršna direktorica Euroherca BiH mr. sc. Belma Selimbegović za Večernji list BiH tvrdi da se radi o nagađanjima.

Hoće li doći do poskupljenja police osiguranja u FBiH?

– Obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti definirano je Zakonom o obveznim osiguranjima u prometu, a odluku o tarifi premija, odnosno cijeni police osiguranja donosi Agencija za nadzor osiguranja FBiH i što se tiče ovoga obveznog osiguranja do poskupljenja police neće doći tako da su priče o poskupljenju samo nagađanja bez ikakva utemeljenja.

Upravo se čita:  Milijardu eura ipak nije propalo? Usvojena lista reformi u Bosni i Hercegovini

Što su u RS-u do sada radili?

– U entitetu Republika Srpska također je ista situacija što se tiče načina određivanja cijene police obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, tj. propisuje ju regulator Agencija za osiguranje RS-a. Međutim, u RS-u zbog velikog broja osiguranja, slabijeg regulatornog nadzora došlo je do situacije da pojedina društva/Krajina osiguranje/ moraju se dokapitalizirati kako bi mogli isplatiti štete pa su se društva za osiguranje u RS-u dogovorila da će primjenjivati zakon i odustati od izvanzakonskih benefita prema osiguranicima, a čime su ugrozili prava oštećenih, što je svrha ovog osiguranja i što je u pojedinim medijima protumačeno kao poskupljenje obveznog osiguranja. Udruga osiguravatelja u FBiH preventivno je poslala upozorenje prema regulatoru u FBiH upravo zato što su ova društva sa sjedištem u RS-u i na području FBiH počela primjenjivati sličnu praksu, a što je moglo dovesti do ugrožavanja fondova za oštećene te se očekuje reakcija nadležne agencije prema ovim društvima.

Upravo se čita:  Predsjedavajući predsjedništva BiH razgovarao s velikim imamom tokom posjete Egiptu

Hoće li se ukidati bonus i kako to funkcionira?

– Bonus je obvezna kategorija uvjeta i tarife obaveznog osiguranja autoodgovornosti te predstavlja smanjenje osnovne premije za vozilo u slučaju da osiguranik u prethodnom razdoblju nije prouzrokovao ni jedan štetni događaj. Umanjenje osnovne premije po osnovi bonusa može iznositi maksimalno 50%. Bonus niti se može niti će se ukidati i svi oni vozači koji nemaju maksimalni bonus, a prošlu godinu nisu imali nezgodu imat će veći bonus, odnosno manju premiju osiguranja pri novoj registraciji.

Upravo se čita:  Struja neće poskupjeti! FERK odbio dati saglasnost Elektroprivredi BiH za korekciju cijene

Što građani plaćaju registracijom?

– Da bi se vozilo registriralo u nadležnom MUP-u, građanin treba uz policu obveznog osiguranja od autoodgovornosti uraditi i platiti i tehnički pregled vozila. Od ostalih davanja plaća: naknadu za uporabu puteva, naknadu za zaštitu voda, naknadu za AMS, porez na imovinu, ekopristojbu, naljepnicu, pristojbu i po potrebi naknadu za potvrdu o registraciji i registracijske tablice ako se mijenjaju. Stoga od iznosa za ukupnu registraciju, kako se to najčešće govori, za obvezno osiguranje prosječnog vozila otpada 35-40%, a ostalo su dažbine koje se plaćaju državi za razne naknade koje se također neće mijenjati, tako da je jasan zaključak da osiguranje, a ni registracije neće poskupjeti.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas