Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Europarlamentarac Klemen Grošelj: Dužnost OHR je da slijedi pravne norme i presude Evropskog suda

Preporučeno

Prema nacrtu nametnutih izmjena Izbornog zakona većina kantona bi ostala bez predstavnika nekog od konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH. 

Ne stišavaju se reakcije na nacrt dokumenta izmjena Izbornog zakona koje visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt namjerava nametnuti narednog mjeseca.

Osim reakcija političkih predstavnika i civilnog društva unutar BiH, reakcije i to negativne na ovaj prijedlog, stiži i izvan granica naše zemlje.

Upravo se čita:  Oglasio se Dodik, zasmetalo mu obraćanje Zlatka Lagumdžije na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti o BiH

Slovenski europarlamentarac Klemen Grošelj danas je reagovao na Twitteru i poručio: “Dužnost OHR-a u BiH je slijediti najviše pravne norme i principe ugrađene u odluke Evropskog suda za ljudska prava, a ne slijediti posebne političke aspiracije čak i ako ih podržava najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu”, poručio je Grošelj.

Podsjećamo, prema spomenutom nacrtu nametnutih izmjena Izbornog zakona većina kantona bi ostala bez predstavnika nekog od konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH. Tako primjera radi BPK i USK ne bi imali delegate iz reda hrvatskog naroda, dok recimo ZHK ne bi imao delegate iz reda bošnjačkog naroda.

Upravo se čita:  Puljić: Pitajte Iran zašto traži 15 dana odgađanja glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

Ove izmjene neprihvatljivim i pogubnim okarakterisale su brojne ličnosti društveno – političkog života BiH, ali i političke stranke SDA, SDP, Demokratska fronta, Naša stranka.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas