Srijeda, 15 svibnja, 2024

Rudnicima fali rudara i mehanizacije, ko će kopati ugalj: Hoće li BiH imati dovoljno struje?

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Nedostatak rudara i mehanizacije glavni su uzroci zašto je, od početka godine do 28. avgusta, isporuka uglja manja od ugovorene za čak 542.000 tona.

Na prijedlog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada FBiH usvojila je zaključak kojim odobrava prijem rudara u rudnike mrkog uglja (RMU) Breza te Kreka iz Tuzle.

Na period od šest mjeseci u pogone „Dubrave“ i „Šikulje“ RMU Kreka bit će primljeno 111, a dok će u pogonima „Sretno“ i „Kamenice“ RMU Breza posao dobiti 30 radnika.

Na ovaj način nastojat će se povećati proizvodnja uglja za termoblokove 4 i 5 u Tuzli i Kaknju i spriječiti scenarij po kojem bi Tuzla, Lukavac i Kakanj mogli ostati bez grijanja, a potrošači struje u FBiH imati probleme u snabdijevanju.

Od početka godine, zbog odlaska u penziju, ali i napuštanja rudnika na lični zahtjev, RMU Kreka ostao je bez 143, a RMU Breza bez 94 radnika, zbog čega je došlo do značajnog smanjenja eksploatacije uglja.

Ministar Nermin Džindić navodi da je i proces reorganizacije u rudnicima pokazao višak radne snage.

– Realan problem u svim rudnicima je nedostatak rudara. Novim kolektivnim ugovorom povećana je plaća svim uposlenicima u rudnicima, linearno po 230 KM, čime smo poslali poruku da želimo stimulirati rad rudara. U ovom trenutku FBiH ima dovoljne količine uglja za ostvarivanje energetskog bilansa. S druge strane, „Elektroprivreda BiH“ je dobila saglasnost od vlasnika da nabavi dodatne količine za svoje termoelektrane – kazao nam je Džindić.

Nedostatak rudara i mehanizacije glavni su uzroci zašto je, od početka godine do 28. avgusta, isporuka uglja manja od ugovorene za čak 542.000 tona.

Za sigurno snabdijevanje električnom i toplotnom energijom svih kupaca za 2022. i 2023. godinu neophodna je nabavka oko dva miliona tona uglja za TE Tuzla i TE Kakanj.

Na primjedbe da zbog izvoza, prvenstveno u Srbiju, uglja neće biti dovoljno za građane BiH, Džindić kaže da se, prema informacijama koje ima, u Srbiju plasira ugalj koji se ne može koristiti u domaćim termoelektrana i domaćinstvima.

– Svi rudnici u Federaciji BiH proizvode i određenu količinu za građane. Očekujemo da će rudnici ispoštovati plan i da će svaki građanin moći kupiti količinu koja mu je potrebna – istakao je Džindić.

 

Izdvajamo

Izdvajamo

Ryanair najavljuje snažan rast na Balkanu: Ciljaju na 11 miliona prevezenih putnika ove godine

Irska niskotarofna aviokompanija Ryanair najavila je nastavak snažnog rasta na Balkanu, pri čemu je njen izvršni direktor Michael O’Leary,...

Još vijesti za vas