Utorak, 14 svibnja, 2024

Da li se u Crnoj Gori može kvalitetno ljetovati za 150 eura?

Preporučeno

Ako se kvalitet ljetovanja mjeri luksuzom smještaja i količinom hrane kojom ste posluženi, jedno je sigurno – za 150 eura ne možete kvalitetno ljetovati u Crnoj Gori.

Turisti koji su ljetovali u aranžmanima od 500 -1.000 eura u Turskoj ili Grčkoj „all inclusive“, reći će naravno da se ovo ne može porediti. Luksuz koji se dobija u hotelima na pomenutim destinacijama ne može se mjeriti sa privatnim smještajem Crne Gore.

Pogotovo što kod nas još nije isčezao antagonizam, politički nametnut a veoma lako ukorijenjen u narodu krajem devedesetih godina prema svemu u Crnoj Gori.

Do crnogorskog primorja, u zavisnosti od dijela koji posjećujete, možete stići na više načina ali uglavnom svi putevi traju oko 8 sati a rastojanje je oko 500 km.

Upravo se čita:  Kafa 4 eura, pivo 7 eura: Za većinu građana BiH cijene ljetovanja će biti "paprene"

U posljednje vrijeme put preko Žabljaka je najoptimalniji zbog male frekvencije saobraćaja i novih saobraćajnica izgrađenih, posljednjih godina ali još neucrtanih u navigacione sisteme.

Budva (Foto: Arhiv)
Budva (Foto: Arhiv)

Smještaj u Crnoj Gori je šarenolik i visoka cijena vam ne garantuje kvalitet ali sasvim pristojan apartman za 4 osobe u avgustu možete naći od 32-50 eura. Postoji dosta hotela izgrađenih u vrijeme socijalizma, koji su funkcionalno preživjeli tranzicione privatizacije a nisu renovirani pa enterijerom podsjećaju na grčke apartmane (2 kreveta + rasklimatani ormar). U nijma je polupansion od 15-20 eura dnevno.

Tivat je posljednjih godina od sinonima za aerodrom, prerastao u turističku destinaciju. Porto Montenegro u Tivtu je najluksuznija marina za jahte i brodove na Jadranu.

Dok je cijena kvadrata apartmana u marini od 4.000-8.000 eura, a dnevna cijena veza oko 500 eura, samo kilometar dalje u naselju Župa ljetuje se za pomenuti iznos iz naslova. U julu je u ovom naselju izgrađena i žičara za skijanje na vodi, atrakcija koju ni mnoge veće svjetske destinacije nemaju. Cijena karte je 15 evra a opremu, instrukcije i obuku dobijate uz kartu.

Upravo se čita:  Kafa 4 eura, pivo 7 eura: Za većinu građana BiH cijene ljetovanja će biti "paprene"

Kotor ostaje skoro nezapažen pored Budve koja je zasigurno najposjećenija destinacija Crne Gore. Zidine Kotora podignute su još u ranom srednjem vijeku a stari dio koji je pod zaštitom UNESKO-a sagrađen je dok je grad bio pod Venecijom od XV-XVIII vijeka.

Većina arhitekture Starog grada Budve je takođe venecijanskog porijekla. Vrata, prozori, balkoni i mnogi drugi elementi građevinarstva su rimskog stila Venecijanske republike. Međutim Budva je ipak mnogo poznatija po noćnim klubovima i vašarskoj atmosferi nego po venecijanskoj arhitekturi.

Upravo se čita:  Kafa 4 eura, pivo 7 eura: Za većinu građana BiH cijene ljetovanja će biti "paprene"

Na samo 2 kilometra od budvanske gužve nalazi se Splendid, najluksuzniji hotel u okruženju u kome je noćenje od oko 150 eura.

Petrovac je mjesto za familije sa manjom djecom i odličnim plažama ali godinama unazad pored Sutomora, mjesto sa najpretrpanijom plažom, gdje se svi dodiruju međusobno dok se sunčaju.

Ipak postoji mjesto na crnogorskom primorju koje je pretrpanije od Petrovca i Sutomora. To je mala plaža u Ulcinju, gdje se mjesta za peškir zauzimaju prije svitanja. Ulcinjska Velika plaža, dužine oko 12 kilometara garantuje konfornije sunčanje i po mnogima predstavlja najljepšu plažu Jadrana.

Sva ova raznolikost smještena je na oko 80 kilometara crnogorskog primorja.

(B92)

Izdvajamo

Izdvajamo

U ovoj kanti dvojica mladića pronašla su tek rođenu bebu

Sinoć oko 23 sata u kontejneru u Zaprešiću je pronađen tek rođeni dječačić umotan u deku. Policija je na...

Još vijesti za vas