Srijeda, 15 svibnja, 2024

Tužna vijest: Preminuo popularni bh. interpretator sevdalinke

Preporučeno

Popularni interpretator sevdalinke preminuo je u 77. godini života. Ovu cijest objavila je Art kuća sevdaha.

– Obavještavamo vas da je naš i vaš doajen sevdaha Sead Sejo Pitić preselio na drugi svijet u 77. godini života, dtoji u kratkoj objavi.

Pitić je rođen u Sarajevu, 26. septembra 1946. godine.

Jedan je od najboljih izvođača sevdalinki, koji se 80-ih godina prošlog vijeka, proslavio pesmom Mijata Božovića Plava žena, topla zima. Pjesmu su odbijali da snime mnogi popularni pjevači, ali na nagovor autora pjesme, Sejo Pitić je snima i pojavljuje se na Festivalu Ilidža 1980. godine i osvaja srca publike. Pjesma osvaja deveto mjesto, ali singl ploča sa navedenom pjesmom, prodaje se u milionskom tiražu i Sejo izbija u sam vrh popularnih pjevača. Ujedno, pjesma postaje lična karta pjevača i traje sve do današnjih dana.

Do popularnosti nije stigao preko noći, već prateći popularne i kvalitetne pjevače onog vremena i učeći od njih: Nade Mamule, Bebe Selimović, Zehre Deović, Zaima Imamovića… Volio je boemski život, uz pjesmu i lijepo društvo. Ženio se tri puta. S ponosom ističe da je s Baščaršije.

Dobio je i svoju postavku u Kući sevdaha u Sarajevu na koju je bio veoma ponosan. Tu je nastupao duže vremena jer je on, ipak, bio prvo sevdalija.

Izdvajamo

Izdvajamo

“Bila je to moja dužnost kao čovjeka i pripadnika OS BiH”: Mladen je na putu na posao ugledao porodicu ispred zapaljenog auta, ono što...

Pripadnik Oružanih snaga BiH Mladen Jovičić pomogao je porodici čije se vozilo zapalilo na autoputu Doboj - Banjaluka. Priča kako...

Još vijesti za vas