Srijeda, 8 svibnja, 2024

Izletište Lanište i pećina Megara na meti vandala

Preporučeno

Predstavnici Općine Hadžići zajedno s komandirom Policijske stanice Hadžići Salihom Tufom obišli su danas hadžićko izletište Lanište i pećinu Megara s obzirom da je protekle sedmice ovaj turistički kompleks bio meta pljačkaškog pohoda vandala.

Naime, nesavjesni pojedinci su provalili u prostorije Info centra Lanište u potrazi za vrijednim stvarima pri čemu su načinili manju materijalnu štetu na objektu.

Upravo se čita:  Poznat identitet državljanina BiH koji je poginuo u stravičnoj nesreći u Sloveniji

Na ulaznim vratima pećine Megara pokidani su lanci te je načinjena materijalna šteta na elektroinstalacijama.

U prvoj dvorani pećine provalnici su prekopali dio tla u potrazi za skeltnim ostacima pećinskog medvjeda a do pećine su se dovezli motociklima i na taj način uništili kamenu pristupnu stazu.

– Apelujemo na sve građane općine Hadžići da ako imaju informacije o ovom vandalskom činu da ih proslijede PS Hadžići kako bi u korjenu spriječili svaki daljnji pokušaj devastacije speleološkog bisera naše općine i čitave BiH, pećine Megara. Također, apelujemo i na mnogobrojne posjetioce da poštuju pravila ponašanja na Laništu, koja su vidno istaknuta, kako bi sačuvali ovo prirodno bogatstvo – kazao je pomoćnik Općinskog načelnika Enes Kazić.

Upravo se čita:  Potraga za rudarom u Mramoru neprestano traje: Spasioci kopaju ručno, smjene svakih 15-20 minuta

Translokalna mreža za saradnju između Italije i jugoistočne Evrope SeeNet u saradnji s regijom Piemonte, koja predvodi akciju Razvoj agroturizma u planinskim područjima BiH, finansirala je projekt “Valorizacije pećine Megara” na području općine Hadžići sa 150.000 KM, saopćeno je iz Općine Hadžići.

Foto: Općina Hadžići
Foto: Općina Hadžići

(Oslobođenje)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sud donio odluku: BHRT mora pustiti signal Federalnoj televiziji

Općinski sud u Sarajevu donio je privremenu mjeru u kojoj nalaže da BHRT mora pustiti signal FTV-u. Ovo je za...

Još vijesti za vas