Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Predstavljen prvi domaći elektromobil: Od iduće godine počinje serijska proizvodnja 14.000 vozila!?

Preporučeno

Elektromobil, čiji se jedan dio komponenti, u vrijednosti od 10.000 eura po automobilu, proizvodi u Bosni i Hercegovini, jučer je predstavljen javnosti u prostorijama kompanije “Jaksche“ u Aleksandrovcu kod Laktaša.

Foto: Doznajemo
Foto: Doznajemo

Elektromobil se već uspješno koristi u poštama Njemačke, prvom klijentu preduzeća “Nikola Tesla“, koje je nosilac projekta za elektromobil u BiH.

-Mislim da je električni automobil tehnologija budućnosti – istakao je v.d. direktora javnog preduzeća “Nikola Tesla“ Dragan Vučetić.

-Naš partner, njemačka firma “Stritskuter“, planira proizvodnju 14.000 elektromobila. Testna faza je završena, a u junu naredne godine kreće serijska proizvodnja elektromobila – rekao je Vučetić i naveo da se u BiH proizvodi 60 posto komponenti za elektromobil.

Pohvale za ovaj projekt izrazio je i ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Željko Kovačević.

-Zajedno s ovim projektom RS postaje centar investiranja na Balkanu – ustvrdio je on.

Direktor preduzeća “Jaksche“ Miroslav Stolić, predstavnik konzorcija elektromobila, predstavio je prisutnima svih pet preduzeća učesnika u projektu.

-Želja su nam i mnogo veći poduhvati od ovog koji ste vidjeli danas te planiramo da poslovanje konzorcija i predstavljanje kapaciteta privrede RS-a bude prošireno na Evropu, ali i cijeli svijet – kazao je Stolić.

Na prezentaciji su prisutni imali priliku da vide gotov proizvod rada i uloženih napora u proteklih godinu dana kada je u pitanju elektromobil.

Potpredsjednik Vlade RS-a Jasmin Komić kazao je da je RS realizacijom ovog projekta pokazala da ima znanje i tehnološka rješenja za proizvodnju komponenti za elektromobil.

U proizvodnji komponenti za elektromobil učestvuju firme “Jaksche”, “Famos”, “Kaldera”, “Elas” i “Netkuem”.

(Doznajemo.com)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas