Srijeda, 15 svibnja, 2024

Strah od kazne: Hrvati iz BiH masovno vraćaju hrvatske lične karte

Preporučeno

Hrvati koji žive u Bosni i Hercegovini, a imaju lične dokumente s prebivalištem u Hrvatskoj, počeli su vraćati lične karte i traže njihovo poništenje.

Ilustracija - Foto: Fenix-magazin.com
Ilustracija – Foto: Fenix-magazin.com

Zbog straha od novčanih kazni i mogućnosti da im lična karta bude oduzeta, neki stanovnici pograničnih područja uz hrvatsku granicu koji žive u Hercegovini, ovih dana su u policijskim stanicama zatražili odjavu prebivališta i poništenje ličnih karti, piše Tportal.hr

Upravo se čita:  Monitoring Istinomjera: Prva godina mandata Vlade FBiH

Zakon o prebivalištu u Hrvatskoj, usvojen prošle godine, propisao je da osobe koje ne žive na adresama u Republici Hrvatskoj, su dužne do 29. decembra ove godine odjaviti prebivalište i vratiti ličnu kartu.

Ukoliko ne odjave prebivalište i ne vrate dokumenat, prijeti im da novčana kazna do 5.000 kuna i oduzimanje lične karte.

Prema Zakonu o prebivalištu obaveza odjave prebivališta u Republici Hrvatskoj postoji za one hrvatske državljane koji su iselili iz Republike Hrvatske radi trajnog nastanjenja u drugoj državi i oni koji nikad nisu živjeli na adresi koja im upisana kao prebivalište.

Upravo se čita:  Vlada donijela uredbu o isplati 1.000 KM novčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete u FBiH

Prebivalište moraju odjaviti prije iseljenja, a ako su to propustili učiniti odjavu mogu zatražiti i putem nadležne diplomatske misije – konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u koju su iselili.

Procjenjuje se da više desetina hiljada Hrvata iz Bosne i Hercegovine posjeduje i hrvatske dokumente, a kako se odjavom prebivališta ne gubi hrvatsko državljanstvo, dio njih se odlučio odjaviti i vratiti lične karte i izbjeći novčane kazne koje bi ih mogle zahvatiti nakon 29. decembra.

Upravo se čita:  Zatvoren dio autoceste Lašva - Zenica jug zbog servisiranja tunela 1. mart

(Tportal.hr)

Izdvajamo

Izdvajamo

“Bila je to moja dužnost kao čovjeka i pripadnika OS BiH”: Mladen je na putu na posao ugledao porodicu ispred zapaljenog auta, ono što...

Pripadnik Oružanih snaga BiH Mladen Jovičić pomogao je porodici čije se vozilo zapalilo na autoputu Doboj - Banjaluka. Priča kako...

Još vijesti za vas