Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

BiH na ilegalnom duhanu izgubi 69,2 miliona KM

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Bosna i Hercegovina prošle godine je izgubila najmanje 69,2 milijuna KM zbog “eksplozije” ilegalnog rezanog duhana na tržištu, odnosno kroz poreze koji nisu plaćeni državi. Podaci su to nezavisne studije o veličini tržišta ilegalnog duhana te gubicima koji iz toga proizlaze, a koju je sačinila agencija za istraživanje tržišta “Ipsos”.

Bez procjene

Ovu agenciju angažirale su duhanske kompanije koje posluju u BiH – Fabrika duhana Srajevo, „Japan Tobacco International“ BiH, „Phillip Morris International“ BiH te „Imperial Tobacco“ BiH, a nakon što vladine institucije nisu ponudile procjene štete.

Rezultati istraživanja, s pozivom na hitnu reakciju, upućeni su Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, ali i ministarstvima financija, unutarnjih poslova, trgovine, poljoprivrede te poreznim upravama, inspekcijama, MMF-u, policijskim agencijama.

U popratnom pismu, koje su proizvođači uputili institucijama, navodi se i da rastući trend ponude te konzumiranja ilegalnog duhana nanosi štetu i onima koji su u legitimnom poslovnom lancu – od poljoprivrednika, proizvođača, pa do trgovaca.

Istraživanje provedeno u rujnu 2013. obuhvatilo je 1.541 domaćinstvo te posjetu 259 tržnica na području cijele BiH, a pokazalo je i da tržište neoporezovanog rezanog duhana iznosi skoro osam posto od ukupnog duhanskog tržišta BiH.

Obilazak tržnica

Također, prema istom izvoru, procjenjuje se da je prošle godine u BiH konzumirano čak 647 milijuna cigareta napravljenih od neoporezivog duhana.

Agencija “Ipsos” došla je i do podatka da se na 64 posto tržnica koje su obišli može kupiti neoporezovani duhan te da se, u prosjeku, na jednoj tržnici nalaze četiri prodavača ilegalnog duhana. U većini slučajeva, taj duhan vidno je izložen, navodi Dnevni avaz.

Nalazi istraživanja

8 posto duhanskog tržišta odnosi se na ilegalni duhan

647 milijuna cigareta napravljenih od neoporezivog duhana lani konzumirano u BiH

4 prodavača ilegalnog duhana na svakoj tržnici

18 cigareta dnevno u prosjeku ispuše odrasli pušači duhana za motanje

(Dnevni avaz)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zukan Helez se pohvalio fotografijom s vjenčanja svoje kćerke

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez na društvenim mrežama objavio je fotografiju...

Još vijesti za vas