Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Evo kako ćete saznati ko vam krade Wi-Fi

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Bez obzira da li pokušavate da poboljšate sopstvenu bežičnu mrežu ili da otkrijete koliko je preopterećen hotelski Wi-Fi, postoji besplatan alat za Windows OS koji vam može pomoći.

Nakon što ga instalirate, alat Who Is On My Wi-Fi može skenirati okolinu prema unaprijed postavljenom rasponu IP-a ili cjelokupnu mrežu u blizini.

Dobićete IP i MAC adrese, nazive računara, status veze i drugo. Provjerite koji su uređaji vaši, a koji su potencijalni šverceri.

Da stvar bude zabavnija, ne morate da imate prava pristupa administratora da biste ga koristili – čak i ako ste običan korisnik, možete ga pokrenuti i vidjeti ko sve visi na mreži, piše Lifehacker.

Naravno, sve to nije vam nužno za vašu kućnu mrežu. Ako posumnjate da neko koristi vaš Wi-Fi ili je otkrio koju šifru koristite, možete to da otkrijete tako što ćete se logovati na ruter i provjeriti.

Aplikacija bi mogla da bude korisna u slučajevima kad koristite tuđi Wi-Fi, provjeravate drugu mrežu osim svoje ili ste jednostavno radoznali.

I pripazite – prije nego što krenete da njuškate po mreži na poslu, imajte na umu da biste time mogli da dignete uzbunu u sektoru zaduženom za IT i naljutite ljude koji u njemu rade.

Who’s On My Wi-Fi je besplatan. Za rad treba Microsoftov .NET framework.

(Vijesti.me)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas