Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Jeste li znali da s vašim pametnim telefonima možete raditi i ove stvari?

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Na online trgovinama aplikacijama dostupne su zanimljive aplikacije s kojima možete dizajnirati sobe, pronaći savršenu boju za stan ili mjeriti otkucaje srca

Prema predviđanjima IDC-a prošle je godine po prvi puta isporučeno više od milijardu pametnih telefona. Ovi su gadgeti mnogima primarni uređaji s kojima komuniciraju, primaju i šalju mailove, surfaju internetom i društvenim mrežama, a polako zamjenjuju i uređaje poput muzičkih playera i digitalnih fotoaparata, prenosi dnevnik.hr.

Također, na online trgovinama poput Googlea Play, App Storea, Windows Phone Storea i drugih dostupne su stotine hiljada aplikacije za pametne telefone i tablete koje donose brojne nove mogućnosti vašim pametnim uređajima – na Mashableu su objavili popis deset stvari koje, zahvaljujući posebnim aplikacijama, možete napraviti sa svojim pametnih telefonima, a da to vjerovatno niste znali:

Pronalaženje savršene boje za vaš stan – putem BEHR ColorSmart mobilne aplikacije možete fotografisati neki predmet i zatim u aplikaciji pronaći potpuno istu boju s kojom možete ‘virtuelno’ obojiti vašu sobu (koju prvo morate fotografisati). Na taj način možete odmah na ekranu pametnog telefona vidjeti kako će određena boja izgledati u vašem stanu.

Koristite telefon kao libelu – za ispitivanje vodoravnosti neke površine više vam ne treba poseban alat, već možete iskoristiti vaš telefon i iHandy Level aplikaciju.

Upalite automobil s udaljenosti – putem Viper Start aplikacije korisnici koji imaju instaliran poseban uređaj u automobilu, mogu uplatiti svoj auto s udaljenosti i malo zagrijati motor tako da odmah mogu sjesti u već zagrijani automobil i krenuti.

Mjerenje udaljenosti i visine – postoji veći broj aplikacija putem kojih možete mjeriti udaljenost, visinu i širinu predmeta, a na Mashableu izdvajaju Smart Measure Pro za Android i Dot Measure Pro za Appleove uređaje.

Dizajnirajte svoju sobu – putem Mark On Call aplikacije možete sami dizajnirati vaš životni prostor i na mobilnom ekranu razmještati virtuelni namještaj sve dok ne pronađete dobitnu kombinaciju za uređenje prostorija u kući.

Uredite kuću putem aplikacije za proširenu stvarnost uDecore – ova aplikacija koristi kameru koja prikazuje stvaran prikaz vaše sobe, dok na ekranu telefona možete dodavati virtuelan namještaj i saznati kako će određeni komadi namještaja izgledati u sobi ili kuhinji.

Izmjerite otkucaje srca – Instant Heart Rate dostupan je za Androide, iOS i Windows Phone uređaje, a kako bi izmjerili otkucaje srca, korisnici moraju staviti prst na kameru i držati dvadesetak sekundi.

Pametni telefon kao daljinski upravljač – putem RedEye Mini aplikacije i posebnog adaptera vlasnici iPhonea mogu koristiti svoj telefon za upravljanje televizorom i drugim uređajima.

Promijenite boju sijalica – i to je moguće s pametnim telefonima – putem Phillips Hue aplikacije i odgovarajućih ‘pametnih sijalica’ koristeći iPhone i iPad možete mijenjati boje sijalica i s udaljenosti ih upaliti ili ugasiti.

Snimanje TV programa – određeni operateri omogućuju korisnicima da unaprijed namjeste snimanje TV programa koristeći pametne telefone, odnosno posebne aplikacije.

(Vijesti.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas