Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Rast industrijske proizvodnje u BiH 6,7 posto

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

U Bosni i Hercegovini je u 2013. godini industrijska proizvodnja zabilježila rast od 6,7 posto u odnosu na predhodnu godinu.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u 2013. u odnosu na 2012. godinu zabilježen je rast u prerađivačkoj industriji od 9,5 posto, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom od 5,6 posto, dok je u vađenju ruda i kamena zabilježen pad od četiri posto.

U okviru prerađivačke industrije, u proizvodnji prehrambenih proizvoda ostvaren je rast od 5,9 posto, u proizvodnji pića od sedam posto, proizvodnji duhanskih proizvoda od 4,9 posto, dok je najveći rast ostvaren u proizvodnji tekstila – od 32,5 posto i proizvodnji odjeće – od 26,6 posto.

Proizvodnja i prerada drveta, osim namještaja, bilježi rast od 12,5 posto, proizvodnja papira i proizvoda od papira od 2,6 posto, a proizvodnja namještaja od 5,3 posto.

Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih preparata zabilježila je pad od 6,9 posto.

U proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme, rast je 23,5 posto, a u proizvodnji mašina i uređaja 37 posto.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas