Četvrtak, 16 svibnja, 2024

Mogućnost za nova radna mjesta u Srebreniku, Gradačcu i Gračanici?!

Preporučeno

Foto: RSE
Foto: RSE

Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta danas su u Ormanici kod Srebrenika predstavili sisteme podrški putem programa koje odobrava i finansira Vlada FBiH radi stvaranja okruženja koje će pomoći malim i srednjim poduzetnicima u svim oblastima u održavanju i jačanju privrednog prosperiteta i jačanju poslovne klime.

Tako je predstavljen program u okviru Projekta poboljšanja pristupa malih i srednjih poduzeća finansijskim sredstvima (EAF SME), koje finansira Svjetska banka i IBRD s fondacijom OdRaz, a u saradnji s Vijećem ministara BiH i entitetskim vladama. Iako nije bio u mogućnosti prisustvovati ovom događaju federalni premijer Nermin Nikšić poslao je pismo, te je zahvalio na pozivu za prisustvo promociji financijskih potpora, koja je danas organizirana i u saradnji s Fondacijom OdRaz i Fondom za zaštitu okoliša FBiH. – Sama činjenica da su se u ovaj projekt uključila dva ministarstva Federalne vlade te da je potpomognut od Svjetske banke dovoljno govori o njegovoj ozbiljnosti i namjeri da se pruži potpora u onom segmentu naše privrede koji može biti matrica razvoja prosperiteta cijelog društva – istaknuto je u pismu premijera Vlade Federacije BiH Nermina Nikšić.

Ministrica okoliša i turizma FBiH Branka Đurić za Agenciju FENA kazala je da su danas privrednicima i načelnicima Srebrenika, Odžaka, Domaljevca, Orašja, Gradačca i Gračanice prezentirani projekti sa sredstvima od oko 55 miliona eura. Sredstva su u prvom redu namijenjena privrednim subjektima za očuvanje i jačanje tržišnih pozicija u uvjetima globalnih ekonomskih tokova koji nisu povoljni po BiH. – Mislim da su sredstva zaista povoljna. Imamo ugovore s deset komercijalnih banaka koje će plasirati ova sredstva- kaže Đurić.

Više od 12 mjeseci, dodaje, čekalo se da ovaj projekt bude prezentiran našoj privredi da se mogu po povoljnoj kamatnoj stopi dobiti sredstva za nova radna mjesta. – Imamo naznake iz OdRaza da je Svjetska banka kazala ako sredstva budu utrošena kako treba da će se naći i nova sredstva – dodaje Đurić. Federalno ministarstvo okoliša i turizma danas je predstavilo grantove za regionalne deponije za zbrinjavanje otpada i komunalnog otpada. – Nadamo se da će nam proširenje kapaciteta i infrastruktura ići putem ove linije kredita, a da ćemo te grantove moći davati samo za menifestacije i sajmove, koji su značajni za Federaciju BiH- rekla je Đurić.

Iz oblasti ruralnog turizma, naglasila je, da je napravljen projekt za mlade žene, to jeste za njihov prvi posao. – Naši programi se odnose na dvije linije, putem Razvojne banke i grant poticajna sredstva za mala, srednja poduzetništva i za poticaj razvoja nižih nivoa vlasti, općina na nivou Federacije BiH. Dakle, ove godine ćemo dati impuls otvaranju novih radnih mjesta, te ćemo poticati takve projekte i one koji su orijentirani ka izvozu – kazao je za Agenciju Fena Ismet Kamerić, savjetnik ministra razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Sanjina Halimovića. Poručio je da će konkurs za poticaj i razvoj malog i srednjeg poduzetništva biti raspisan u narednih 30 dana.

Izdvajamo

Izdvajamo

“Bila je to moja dužnost kao čovjeka i pripadnika OS BiH”: Mladen je na putu na posao ugledao porodicu ispred zapaljenog auta, ono što...

Pripadnik Oružanih snaga BiH Mladen Jovičić pomogao je porodici čije se vozilo zapalilo na autoputu Doboj - Banjaluka. Priča kako...

Još vijesti za vas